Hogyan készítsük fel a gyereket az óvodára

Hogyan készítsük fel a gyereket az óvodára>

Mikor a legalkalmasabb óvodába íratni a gyereket?

A szakértők leggyakrabban egyet értenek abban, hogy a gyerek fejlődése szempontjából az a legjobb, ha a körülbelül 3 éves korától kezdi az óvodát. De ez individuális. Nem minden gyerek kész óvodába menni háromévesen. Az óvodakezdésről már akkor érdemes gondolkodni, amikor észreveszi, hogy gyereke új ingereket, tevékenységeket, új barátokat kezd keresni, szülők nélkül is tud játszani és elkezd felfedezni. Az óvodában nagyon sok felfedezésre váró ingert talál, így komplexen fejlődhet. Jó jel, ha a gyerek megszokta, hogy például a nagymama vigyáz rá és szülei nélkül is teljesen nyugodt.

Miért jó, ha egy gyerek óvodába jár:

  • a gyerek először a szülőkön kívül más tekintéllyel találkozik,
  • megtanul betartani más szabályokat is,
  • szocializálódik gyerekekkel, egy nagyobb csoportban,
  • erősíti az immunrendszerét,
  • játszhat azonos korú gyerekekkel,
  • alkothat és teret adhat kreativitásának.

Mit kell tudnia a gyereknek az óvodába lépés előtt

Hogy csöppségének könnyebben induljon az óvoda, nevelje önállóságra és önkiszolgálásra. Egyértelmű, hogy az óvónéni mindenben segít majd neki, de a gyereke nyugodtabb lesz, ha olyan ügyes lesz mindenben, mint a barátai. Képesnek kell lennie:

  • papucs és cipő fel- és levételére (a fűzővel segít az óvónéni).
  • Ismerje fel ruháit (elővigyázatosságból érdemes aláírni vagy más módon megjelölni a ruhákat),
  • Felölteni a pólót, nadrágot és zoknit (egyszerűbb ruhát adjon neki, hogy büszke lehessen arra, hogy sikerült felöltöznie. Az apró gombos ing nem megfelelő).
  • A gyermek képes legyen felmenni a lépcsőn,
  • pohárból inni és kanállal enni,
  • szappannal kezet mosni, megtörölni kezeit a törülközőbe és kezelni a vízcsapot,
  • zsebkendőt használni és az orrát ki fújni,
  • a WC-re menni és szólni, mikor kell WC-re mennie.

Óvodai felkészítés

A kommunikáció nemcsak a felnőttek, hanem a szülők és a gyerekek között is fontos. Ezért beszélgessenek az óvodáról a gyerekkel. Ha a kiválasztott óvoda nyílt napokat, közös rendezvényeket szervez, vegyenek részt azokon. A nyílt napokon mutassa meg gyerekének a játékokat és vezesse körbe az óvodába. Ha lesz rá idő, be is mutathatja őt az óvónéninek. Amikor otthon az óvodáról beszélnek, lehetősége lesz arra, hogy a következőket mondja: „Emlékszel, mennyi játékkal játszottunk az óvodában? Ugye, milyen szuper volt?

Az óvodáról beszélhetnek a könyv nézés közben is, elmesélheti, hogy mi vár rá majd ott. Mondja meg, hogy:

  • új barátokkal ismerhet meg,
  • új játékokat próbálhat ki
  • tud majd festékkel festeni,
  • gyurmából modellezni,
  • barátokkal tornázni, énekelni és sétálni.
Mondja meg a gyerekeknek, hogy az óvodában alkotni, festeni és rajzolni is fognak.

Mondja meg a gyerekeknek, hogy az óvodában alkotni, festeni és rajzolni is fognak.

Beszéljen szépen az óvodáról, de másrészt ne csak a jót emlegesse. Mondja el gyermekének, hogy a barátjával nem mindig fognak megegyezni vagy hogy szomorú is lesz néha.

Hogyan dolgozzunk félelemmel és szomorúsággal

Az óvodára való felkészítésbe beletartozik az is, hogy megbeszélik, hogyan kell a félelmet vagy a szomorúságot kezelni. Hogyan is csináljuk?

  • Figyelje meg, fél-e valamitől, elbizonytalanodik-e, akár kényelmetlenül érzi magát. Lehet, hogy nem is a gyerek fél, hanem a szülő.
  • Ha bizonytalanságot érez, ne próbálja győzködni, hogy nincs mitől félnie, hanem inkább mondja el neki, hogy ez normális érzés és mindenki fél valamitől. Még Ön is. És amikor a félelem elhatalmasodik rajta, lehet akár nagyfiú vagy nagylány, nincs miért szégyenkeznie.
  • Beszélje meg gyermekével aggodalmait és félelmeit úgy, mintha a legjobb barátjával beszélné meg őket. Ennek köszönhetően megmutatja neki, hogyan lehet a félelemről is nyíltan beszélni, hogy nem kell azonnal magába fojtania és ha szükséges, az óvónénivel is meg lehet beszélni az érzéseit.
Beszélje meg gyermekével az óvodakezdéssel kapcsolatos minden félelmét és szorongását.

Beszélje meg gyermekével az óvodakezdéssel kapcsolatos minden félelmét
és szorongását.
Foto: native.seznamzpravy.cz

Ne felejtse el megkérdezni, mi segítene csemetéjének, ha félelmet érezne. Kérdezze meg, mit szeretne még tudni, hogy ne féljen?  Vagy mire lenne szüksége? Van, akinek egy talizmán, másnak az anyukája fényképe segít.

Mit kerüljön az óvodába lépés előtt?

Az óvodások, vagy az oda készülőket semmiképpen sem szabad ijesztgetni. Kerülje az olyan mondatokat, mint: Ott nem fognak veled szórakozni. Az óvodában senki nem fog veled szórakozni. Ott megtanítanak hallgatni. Ezek miatt a gyerekek megmakacsolhatják magukat, az óvoda pedig ellenállást válthat ki.

Az óvodába lépés előtt ne félemlítse meg a gyerekeket, mivel ellenállást válthat ki.

Az óvodába lépés előtt ne félemlítse meg a gyerekeket, mivel ellenállást válthat ki.
Foto: unsplash.com

Továbbá, az óvodát ne használja büntetésként. Ha a gyereke csak délelőtt marad oviban, ne fenyegesse azzal, hogy ha rosszalkodni fog, akkor délutánig ott kellesz maradnia. Ezenkívül figyeljen félelmeire és ne koptassa le olyan mondatokkal, mint: nincs mitől félned.

Kezdje el a gyereket más csoportokhoz és a felnőttekhez szoktatni

Az óvodába járástól való ódzkodás elkerülése érdekében, érdemes gyerekét más emberekhez és csoportokhoz is hozzászoktatni. Így könnyebben alkalmazkodik majd. Ha az óvodakezdésig kizárólag az édesanyjával és a testvéreivel van kapcsolata, akkor tovább tarthat, amíg "belejön".

Ezért célszerű gyerekével közös testedzésre, képzőművészeti órákra vagy játszószobákba járni. Emellett mindenképp érdemes időnként a kicsiket például a nagyszülőkre, nagynénire vagy jó barátokra hagyni. Ennek köszönhetően megtanulnak kommunikálni más felnőttekkel is, megosztani játékaikat, az oviban így nem fogja őket zavarni, ha például egy másik gyerek "érdeklődést mutat" irántuk. Amikor mások vigyáznak rájuk, tudják, hogy anya elment, de nem sokára vissza fog térni.

A gyerekeket bízza a nagymamákra, hogy hozzászokjanak a másokkal történő együttléthez.

A gyerekeket bízza a nagymamákra, hogy hozzászokjanak a másokkal történő
együttléthez.
Foto: blesk.cz

Először az óvodában

A kérdés, hogy milyen hosszú idő alatt szokja meg a gyerek az óvodát, eltérő. Vannak, akik gyorsan megszokják, míg másoknak tovább tart. Mindenesetre célszerű az alkalmazkodási időszakot a lehető legkönnyebbé tenni számukra. Minden óvoda másképp közelíti meg az adaptációs időszakot. Valahol megengedett, hogy az első napon a gyerekek csak egy órát vannak oviban, a további napokban a tízórait is megvárják, majd a hét utolsó napján pedig már ott is ebédelnek. Körülbelül egy hónap elteltével már a délutáni alvás után mennek haza. Más óvodákban például az az eljárás, hogy az első 14 napban kizárólag ebédig maradnak a gyermekek. Nem ritka az a változat sem, amikor az első napokban a szülő is oviba jár, de csak távolról figyeli gyermekét, ezzel is biztonságérzetet adva neki.

Viszont nem ajánlatos a gyereket egy hétre óvodába tenni, majd egy hétre szabadot adni neki. A megszokás ciklusa szükségtelenül ismétlődik. Ha nem szeretné, hogy a gyerek egész héten óvodába járjon, csináljon inkább egy hosszú hétvégét.

Mit tegyünk, ha reggel sír a gyerek?

A reggeli könnyek még akkor is megjelenhetnek, ha mindent megtett a lehető legfinomabb alkalmazkodás érdekében. Legtöbbször csak az első napokon sírnak, néha tovább tart. A szülőknek meg kell küzdeniük a gyerekek könnyeivel. Amint a szülő elhagyja az ovi kapuját, a gyerek általában abbahagyja a sírást. Nem érdemes hosszú búcsút venni vagy a gyerek elött sírni. Tartsa észben, hogy a gyermeke erős és az óvoda, amelyet választott, jó.

Az óvodai búcsút semmiképpen ne nyújtsuk el. A gyerek általában abbahagyja a sírást, amint a szülő elmegy.

Az óvodai búcsút semmiképpen ne nyújtsuk el. A gyerek
általában abbahagyja a sírást, amint a szülő elmegy.
Foto: unsplash.com

A jó óvónéni képes a gyerek figyelmét elterelni, illetve más tevékenység felé fordítani. Például vízfestékkel festeni. Adhat gyerekének egy játékot, amely emlékeztetni fogja Önre, amely enyhíti a vágyakozást.

Ha azzal a kérdéssel szembesül, hogyan kell felkészíteni a gyermeket az óvodára, higgye el, hogy a kommunikáció és a beszélgetés nagy segítség lesz ebben. Hallgassa meg csöppsége aggályait és próbálja meg a lehető legjobban elmagyarázni neki, hogyan működik ez az óvodában. Meglátja, hogy idővel a kicsi már izgatottan fogja várni az óvodát.