18+8 tipp a gyerekek kreativitásának támogatásához

18+8 tipp a gyerekek kreativitásának támogatásához>

Az alkotóképesség edzi a türelmet és fontos az önmegvalósításhoz

A gyerekek szívesen festenek, építenek tornyokat, énekelnek, mondókákat tanulnak. Ez mind pozitívan hat a fejlődésükre. Ha az alkotóképességet szeretnénk definiálni, egyszerűen leírható, mint valami újnak, különlegesnek a kialakítása és megoldások keresése, amelyek ebben segítenek.

A kreativitás fejlesztéséhez nem létezik univerzális eljárás. A gyerek számára legfontosabb inspiráció a felnőtt, akit próbál leutánozni. Ha valamit nem tud, a szülőktől kér segítséget, hogy rajzoljon neki napocskát, kisállatot, autót, hajtogasson papírból fecskét, és így tovább. A gyerekek folyamatosan figyelnek bennünket és igyekeznek mindent ugyan úgy csinálni, mint mi.

Néhányan gondolhatják, hogy gyerekük semmit se fog tőlük tanulni, mivel a kreativitásnak híján vannak. Tudta-e, hogy a dolog nem ezen múlik? Ha például bejelentkezne egy rajz kurzusra, az első, amit megtanulna, az a hamis mendemondák. Ahhoz, hogy rajzolhasson, fessen, grafikákat készítsen semmilyen tehetségre nincs szüksége. Akarat és türelem szükséges csupán, illetve a kritikák és jótanácsok elfogadása.

Tudta-e, hogy a kreativitás csak részben vele született képesség? Egy bizonyos mértékű kreativitással születünk, de sokkal fontosabb a tanult, tapasztalatokkal szerzett kreativitás.

Hogyan támogassuk gyerekünk kreativitását?

Mondunk Önnek néhány tippet, amiknek köszönhetően helyes irányba tudhatja gyereke alkotóképességének fejlesztését. Mielőtt megtudnák melyek ezek, egy nagyon fontos szabályt tudniuk kell. A gyereket nem szabad túlterhelni és csak azt csinálhatja, amit élvez. Ne próbáljon belőle olyas valakit faragni, aki nem ő és ne kényszerítse rá az ön meg nem valósult álmait és vágyait.

1. tanács: A gyerekek kreativitás fejlesztését kezdje már kiskorban

A kreativitás és alkotóképesség nem olyan dolgok, amikkel születünk. Ezeket már kiskortól fejleszteni szükséges. Gondoljon bele. Ha valaki valamiben tehetséges, az nem jelenti azt, hogy nem kell már javulnia benne. Éppen ellenkezőleg.

Ezért támogassa a gyerekek kreativitását, főleg kiskorban. Főképp az első hat év a meghatározó, ugyanis ilyenkor fejlődik ki a személyiségük.

Tanácsunk: Tudja-e, milyen színező készletet kedvelnek azok a gyerekek, akik nem tudják megfogni a ceruzát? Ujjfesték, melynek alapja biztonságos élelmiszer festék.

2. tanács: Vágjanak bele közösen

Ne küldje el gyerekét, hogy egyedül rajzoljon, zongorázzon, énekeljen. A gyerekek főleg leutánzással tanulnak, de szükségük van bátorításra és dicséretre is.

Tanácsunk az alkotásokhoz 2 és annál idősebb gyerekek esetén: Próbálja ki például a gyurmakészletet és alakítson ki saját mini állatkertet gyurmából otthon.

Gyurmából készíthet például házi állatkertet
Gyurmából készíthet például házi állatkertet

3. tanács: Örüljön a hibáknak

Nem szép kerek a napocska? A kutyus fülei túl nagyok? A cica malacra hasonlít? Semmi gond. Az ember a hibákból tanul, örüljön nekik.

4. tanács: Kísérletezzenek

Hasson ösztönzően az alkotásoknál és új dolgok kipróbálásánál. Rajzolás közben gyereke eltörte a zsírkrétát? Ne haragudjon rá. Hagyja, hogy a darabkákat egy papírra összeszedje, fogjon egy hajszárítót és melegítse fel a zsírkrétákat. A végeredmény egy csodálatos és egyedi kép lesz.

5. tanács: Felejtse el a különböző technikai vívmányokat, alapozzon a régi, jól bevált dolgokra

A tableton való rajzolás nem rossz, de a gyerekeknek a társasjáték vagy a közös alkotás többet ad. A piacon rengeteg társasjáték található vagy Ön is kitalálhat valamilyen kreatív játékot. Ismeri például azt, amikor a hosszú út során versenyeznek, ki talál több azonos színű autót?

6. tanács: Alakítson ki otthon a gyerekek számára egy alkotó sarkot

Keressen otthon egy helyet, ahol a gyerekek nyugodtan rumlit csinálhatnak és különítse el az alkotómunkákhoz. Ahhoz, hogy az ember kreatív legyen, helyre van szüksége. Úgyszintén fontos a felszerelés és az alkotó eszközök, melyek megkönnyítik a gyerekek dolgát. Asztal, színes ceruza felszerelés, vízfesték, tempera, ecsetek, krepp-papír, építőkockák és a többi.

Tanácsunk: Ne felejtsen egy kis helyet biztosítani, ahová gyereke elpakolhatja a készülő félben levő alkotását.

7. tanács: Engedje szabadjára a gyerek fantáziáját

Támogatni szeretné gyereke kreativitását? Akkor ne segítsen neki a célba vezető út kiválasztásában. Hagyja, hogy maga jöjjön rá, dolgozzon a fantáziája. Még például abban az esetben is, ha a napocskát kékre festi.

Tanácsunk: A kreatív alkotásokhoz vezető játékokat és terveket nem muszáj mindig Önnek kitalálnia. Cseréljenek szerepet gyermekeikkel, így meghallgathatja kreatív ötleteiket. Talán meg fogják Önt lepni mókás gondolataik.

8. tanács: Legyen Ön is kreatív, ne restelkedjen

A gyerekek megfigyeléssel és leutánzással tanulnak, ezért ne szégyenkezzen, legyen kreatív Ön is. A legbolondosabb ötleteket is mondja el, annál nagyobb móka lesz belőle.

9. tanács: Nyújtson segítő kezet gyerekének

Valamiben netalán megakadt? Nyújtson segítő kezet útmutatással, hogy Ön hogyan csinálná. A gyerekeknek néha szükségük van a felnőttek segítségére. Ne rázza le őket, bármiben álljon rendelkezésükre.

10. tanács: Semmire ne kényszerítse a gyerekeket

Inspirálni szeretné a gyerekek alkotni akarását? Akkor ne kényszerítse őket semmire, amire nincs kedvük. Ellenkező hatást váltana ki ezzel. A szabad akarat kulcsfontosságú tényező az erős öntudat és a saját életük feletti kontroll kialakításában.

11. tanács: Amibe belekezdenek, fejezzék is be

Mindannyiunkkal megtörtént már. Valamibe belekezd, de valami váratlan közbejön és amint visszatér a megkezdett dologhoz, már nincs kedve folytatni. Ez rossz. Az akadályokat le kell győzni, tehát ha valamit elkezd, legyen erős és fejezze is be azt.

12. tanács: Nevetni jó

Nem sikerült valami? Zöld lett az elefánt? A gyönyörű hercegnő helyett egy rút, kócos boszorkány van a képen? Mosolyogj.

13. tanács: Az érzelmek szabad útján

Az érzelmek és az átélés a kreativitás hajtó motorjai. Sokszor az alkotások fő motívumai az élmények, illetve tapasztalatok. A gyerekek gyakran lerajzolják a kiránduláson látottakat vagy hogy mit kaptak szülinapi ajándékként. Az adott pillanatról szép emléket szeretnének.

14. tanács: Ne féljenek a döntésektől

Mi felnőttek sokszor kerülünk olyan helyzetbe, amikor muszáj valamiről döntenünk. Kiválasztani a legjobbat az adott lehetőségekből. De sokszor ez nagyon nehéz. Minél több a választási lehetőség, annál nehezebb választani. Ne döntsön a gyerekek helyett, hagyja, hogy önállóan válasszanak anyagot, színt, főmotívumot. Jó gyakorlat ez a valós életbe.

15. tanács: Jegyezze meg, az alkotóképességet nem lehet megtanulni, csupán fejleszteni

Igen, így igaz. Az alkotóképességet nem lehet megtanulni, csupán fejleszteni. Idő és hely szükséges hozzá. Találjon ki különböző kreatív gyerekjátékokat, például origamizzanak, készítsenek farsangi jelmezt, töltsön meg egy zoknit rizzsel és formázzanak hóembert vagy kutyust belőle, díszítse fel a fakanalatés változtassák mesterséffé, színes papír csíkokbólkészítsenek karácsonyfadíszt, és így tovább.

Tudta-e, hogy az alkotóképesség elősegíti az egyediséget és fejleszti a személyiséget? Ezen felül segítségükkel küzdünk meg a jövőbeli stresszel, emeli öntudatunkat.

Találjon ki kreatív játékokat
Találjon ki kreatív játékokat

16. tanács: Rejtvények

A gyerekek legjobban játékok segítségével tanulnak, ez ismert tény. Mi lehet szórakoztatóbb a rejtvényektől és találós kérdésektől?

17. tanács: Alkotni a szabadban is lehet

A ház előtt van egy lebetonozott tér? Csupán krétákra lesz szüksége és mehetnek is a friss levegőre. Versenyezzenek, ki tud színesebb képet alkotni.

18. tanács: Vegyen ihletet idegenektől is

Fogynak az ötletei? Ne féljen inspirációt nyerni máshol is. Nyugodtan jelentse be gyerekét festő, képzőművészeti vagy kerámia tanfolyamra. Keressen ötleteket az internet segítségével.