8 tipp, hogyan szórakoztass egy gyereket egy ünnepségen vagy látogatás során

8 tipp, hogyan szórakoztass egy gyereket egy ünnepségen vagy látogatás során>

Fedezze fel a terepet

Mielőtt kisgyerekkel menne látogatóba vagy ünnepségre, nem árt, ha tudja mire számítson. Hol lesz a rendezvény, szabadban vagy beltéren? A felderítésnek köszönhetően tudni fogja mire számítson, mire készüljön fel és mit vigyen magával az ünnepségre vagy látogatásra. Ha kisebb gyerekkel készül meglátogatni ismerőseit, akiknek háza tele van műalkotásokkal, kérje meg őket, hogy a karnyújtásnyira lévő tárgyakat költöztessék máshová. Így csökken a baleset veszélye. Alternatív megoldásként megbeszélheti a házigazdákkal, hogy az Ön kis csöppségének kikészítenek valamit, amivel majd játszani tud. Az otthonról hozott játékok valószínűleg egyáltalán nem fogják őt érdekelni.

A terep felfedezésén kívül érdeklődje meg, hogy vajon lesznek-e más gyerekek is a bulin és ha igen, milyen korúak. Nagy előnyt jelent, ha több gyerek van a közös rendezvényen, mivel elfoglalják egymást. Lehet Ön meghívott vagy vendéglátó akár, a különféle gyermekjátékokkal mindenki jól szórakozhat.

1. Társas- és memóriajátékok

Ha olyan rendezvényre készül, melyen több gyerek is lesz, ajánlatos gyereke hátizsákjába vagy iskolatáskájába társas- valamint memóriajátékot csempészni. Az idősebb gyerekek könnyedén eljátszanak a klasszikus Ki nevet a végén? című játékkal. A kisebbek számára létezik egy képes változat, amelyben a dobókockán és a játéktáblán is ugyanolyan képek vannak. A játékbábut a dobókockával dobott képre kell helyezni.

A memóriajáték (pexeso) egy szuper tevékenység, amely szórakoztatja a gyerekeket. Minimálisan két játékos szükséges hozzá, így ez az időtöltés kisebb létszám esetén is kiváló. A játékon található képeket a gyerekek életkorához kell igazítani. A kicsik az állatokat vagy az esti mesék szereplőit, míg a nagyobbak mesefigurákat, autókat, várakat és kastélyokat, számokat, szakmákat vagy közlekedési táblákat részesítenek előnyben.

Nagyszerű szórakozást nyújthat a Ki nevet a végén? című társasjáték.

Nagyszerű szórakozást nyújthat a Ki nevet a végén? című társasjáték.
Foto: olomoucky.denik.cz

2. Gyurmával nem ronthat el semmit

Ha azon töpreng, hogyan foglalja le gyerekét egy adott partin, bízza ezt a gyurmára. A gyerekek nagyjából kétéves korukban kezdenek el gyurmával játszani. Az idősebb gyerekek maguk is elszórakoznak majd vele. A kisebbeknek segítségre szorulnak még. Körülbelül kétéves korukban a gyerekek már képesek a forma kiszúrókkal dolgozni, ilyenkor készítsen egy gyurma palacsintát, amelyből formázhatnak majd.

A modellezés és a gyurma már kiskortól szórakoztatja a gyerekeket.

A modellezés és a gyurma már kiskortól szórakoztatja a gyerekeket.
Foto: paniruzickova.cz

A nagyobb gyerekek képesek önállóan is dolgozni a gyurmával. Nem csak megpuhítják, hanem modelleznek is belőle. Kérje meg őket, hogy modellezzék ki például az asztalon lévő finomságokat. A bátrabbak nekiláthatnak a kedvenc nagynéni vagy nagybácsi lemodellezésének is. Ne felejtsük ki a házi kedvenceket sem. A kapott eredményért dicsérje meg őket. Nem kell tartania a gyurmából adódó felfordulás miatt. A mai gyurmák nem hagynak foltot és nem zsíroznak össze semmit, így nem kell félnie a balesetektől.

3. A kellemes festés

A festés minden bizonnyal az egyik legnépszerűbb aktivitás, amely vendégsében a gyermekeket leköti. Ne felejtsen el zsírkrétát, filctollakat és vázlatfüzetet esetleg kifestőt becsomagolni. Festés közben a gyerekek sokáig képesek egyhelyben ülni, ezt kihasználhatja a barátokkal való csevegésre. Ösztönözze gyermekét több kép alkotására, amelyekből kiállítást rendezhet. Más vendégek is megcsodálhatják a kreatív darabokat. Kérje meg a résztvevőket, hogy tapsolják és dicsérjék meg a gyerekeket. Meglátja majd, hogy gyereke több képet is fest majd a további dicséret érdekében.

A filctollakkal és zsírkrétákkal történő rajzolás és festés garantáltan szórakoztatja a gyerekeket.

A filctollakkal és zsírkrétákkal történő rajzolás és festés garantáltan szórakoztatja
a gyerekeket.
Foto: Pixabay.com

4. Hadd táncoljanak

Ha partira készül és azon gondolkodik hogyan szórakoztassa apróságát, a tánc biztos megoldás. A bulin biztosan lesz zene. Kérje meg a DJ-t, hogy időnként játssza le a gyerekek kedvenc dalait. Hagyják, hogy egy gyerek legyen a táncvezető, akit a többi utánozhat. És ha a felnőttek nem akarnak gyerekzenét hallgatni? A gyerekek bemehetnek akár az egyik szobába is táncolni, ahol időnként leellenőrizhetik őket.

Ha a házigazda rendelkezik PlayStation-nel, hozzon egy játék CD-t, amely megmutatja a gyerekeknek, hogyan táncoljanak. A gyerekek leutánozhatják a táncmozdulatokat. Táncolhatnak közösen vagy felváltva.

Hogyan szórakoztassuk a gyerekeket a saját bulinkon

Ha Ön a házigazda, szabadkeze van a parti megszervezésében. Kihozhatja a maximumot a saját otthon adta lehetőségekből. A legjobb, ha a vendégek gyerekeikkel együtt jönnek. Több gyereknek szóló programot könnyebb kigondolni.

1. Építs házat manóknak

Ha kertes házban lakik, vagy lakóházának közös udvara van, előkészíthet gyerekeinek minden hozzávalót egy manóház építéséhez. Hozzon az erdőből különféle ágakat, leveleket, tobozokat és mohát, amikből a gyerekek házat építhetnek. A nagyobbak gyurmából lemodellezhetik a manót.

A manók háza építése mellett gyurma segítségével manókat is modellezhetsz.

A manók háza építése mellett gyurma segítségével manókat is modellezhetsz.
Foto: mimibazar.cz

2. Hozzon létre egy alkotóhelységet

A legtöbb gyerek szeret alkotni. Festéskor, vágáskor és ragasztáskor sokat képesek egyhelyben ülni. Tehát tegyen egy nagy alátétet vagy műanyag fóliát az asztalra és készítsen elő minden szükséges dolgot, amelyet a gyerekek alkotás során használni fognak. Az alkotások témája legyen különböző. Ünnepségre készülnek? Készítsenek színes parti kalapokat vagy nyakláncokat. Vagy fessenek és díszítsenek képeket mesebeli motívumokkal. Az asztalról nem hiányozhatnak a festékek, ragasztó, olló (a gyerekek életkorának megfelelően), csillámok és flitterek, melyeket egyszerűen imádnak a gyerekek.

Ha úgy dönt, hogy alkotó napot tart, jelezze a meghívott vendégeknek, hogy megfelelő öltözetet biztosítsanak gyerekeiknek.

3. Készítsen majompályát

Majompályát építhetsz bel- és külterületen is. A gyerekek járhatnak kötélen úgy, mint a kötéltáncosok, körbe ugrálhatnak, akár a békák, mászhatnak a székeken és azok között, célba dobhatnak, sétálhatnak pingpongütőn vagy kanálon levő labdával, esetleg gurulhatnak hordóként is. Ha nincs otthon kötele vagy karikája, formázhat színes kartonból is akár.

A majompálya is népszerű gyerekjáték.

A majompálya is népszerű gyerekjáték.
Foto: malydobrodruh.cz

4. Fa-orr játék

A gyerekek szeretik ezt az egyszerű játékot, mivel nagyon sok vicces pillanat kerekedik belőle. Inkább az idősebb gyerekeknek alkalmas vagy olyan gyermekcsoportoknak, ahol idősebbek és fiatalabbak vannak vegyesen. Minden gyerek az asztalnál ül. Az egyik közülük adja az utasításokat. Ez a valaki általában egy idősebb korú gyerek. Vagy fát, vagy orrot mond. Amikor azt mondja, hogy orr, mindenkinek meg kell érintenie a saját orrát. Amikor pedig azt, hogy fa, mindenkinek az asztalra kell tennie a kezét. Aki az utasításokat adja, trükközhet azzal, hogy mondjuk miközben orrot mond, az asztalt fogja meg. Aki hagyja magát becsapni, kiesik.

Ne féljen társaságba menni a gyerekekkel, vagy házi partit rendezni. Rengeteg foglalkozás létezik, melyekkel lefoglalhatja őket, és így marad ideje a felnőtt társasággal való beszélgetésekre.