Tippek a gyurmából való alkotáshoz

Tippek a gyurmából való alkotáshoz>

A gyurmázás fejleszti a gyerekek fantáziáját és kezeik ügyességét

A gyurmával történő kreatív alkotás során a gyerekek nem csak fantáziájukat használják, de tanulnak is. Már 18 hónapos korban megtörténhet a gyurmával való első ismerkedés. Ez a korhatár azonban nem pontosan adott, minden gyereknél különbözhet. A gyurmázás koncentrációt és képzelőerőt igényel. Így ideális, ha a gyerekeknek elegendő helyet és nyugalmat biztosítunk eme munkához.

A szakértők szerint a modellezés olyan tevékenységek közé tartozik, amely fejleszti a finommotorikát és így a grafomotorikát is. A gyerekek átmozgatják a kéz- és ujjaik izmait, ami aztán olyan tevékenységekben is megmutatkozik, mint az írás, cipőfűzőkötés, gombolás stb.

Mi a grafomotorika

Ez egy pszichomotorikai tevékenység, amely rajzolás és írás közben történik. Az alapja a szem-kéz koordináció. A modellezés során elsősorban tenyérrel és ujjakkal dolgozzák meg a gyerekek az anyagot, így nemcsak az ujjak izmait, de a teljes kéz is bekapcsolódik a munkába. A gyúrásnak köszönhetően fejlődik az említett kéz és a szem koordinációja.

Miért kellene a maga gyerekeinek is gyurmával foglalkoznia?

A modellezés szórakoztató és egyben tanulságos is. Ez nem csak a szem-kéz koordinációról szól, hanem a kreativitás fejlesztéséről is. A gyerekek megtanulják felismerni a szimmetriát, a teret, a méreteket és a mennyiséget is. A színkeverésnek köszönhetően a kicsik elsajátítják a színek sokaságát, fejlesztik elemző- és megfigyelőkészségüket. A színes gyurma nyomkodása és feldolgozása ellazító, emellett stresszoldó hatással is bír. Ezért nyugodtan csatlakozzanak a játékhoz Önök, szülők is.

Ötletek a gyerekekkel történő gyurma alkotásokhoz

Némelyik szülőnek nincs szüksége útmutatóra modellezéskor, a teljes tevékenységet a gyerekek képzeletére bízzák. De nem mindegyik gyerek rendelkezik gazdag képzelőerővel, különösen a kicsik szorulnak a munkavégzéshez egy kis motiválásra. Csak mondja meg nekik, mit csináljanak. Nem jó, ha konkrét dolgot mondunk, például: „Modellezz egy kutyát.” Próbáld meg azt mondani, hogy „Peti/ Anna, próbáld meg a kedvenc házi állatodat gyurmából kiformázni” vagy „Modellezd ki a kedvenc ételedet”. Ne felejtse el kéznél tartani az alátéteket, tégelyeket, hengereket és modellező eszközöket. Mely gyurmatermékek a legnépszerűbbek?

Forma szaggatók a legkisebbeknek

A kisgyerekeknek általában még nincs elég tapasztalatuk ahhoz, hogy gyurmából 3D tárgyakat, például állatokat tudjanak modellezni, ezért remek szórakozást nyújtanak a forma szaggatók és díszeik.

Mire lesz szüksége?

  • alátét
  • nyújtó rúd
  • műanyag forma szaggatók,
  • díszek (gyöngyök, kövek, gombok stb.).

Gyurmából olyan vastag palacsintát nyújtunk, mint a mézeskalácstészta. A gyerekeknek készítse elő a forma szaggatókat, ideális esetben műanyagból, ami nem olyan éles és hagyja, hogy a gyurmából különböző formákat szaggassanak ki. A kedvenc formák közé tartoznak az állatok (halak, macskák, kutyák), a fák és a geometriai alakzatok is. A ki szaggatott motívumokat feldíszíthetik gyöngyökkel vagy kövekkel.

A kisgyerekek modellezés során értékelik a műanyagból készült szaggató formákat. Dekorálásnak pedig használhat például gyöngyöket.

A kisgyerekek modellezés során értékelik
a műanyagból készült szaggató formákat.
Dekorálásnak pedig használhat
például gyöngyöket.
Fotó: Promaminky.cz

Dekorálás és a végtelen fantázia

Sok szórakoztatást nyújthat a kisgyerekeknek a sablonokkal való munka, amelyeket a végtelenségig díszíthetnek. Mire lesz szüksége?

  • Képsablon,
  • lamináló eszköz,
  • gyurma,
  • alátét,
  • díszek,
  • filctollak.

Nyomtasson ki egy A4-es képet, amelyet a gyerekek díszíteni fognak. A témát az évszaktól függően válassza meg. Télen lehet karácsonyfa vagy hóember, húsvétkor tojás, nyuszi vagy virág. A képnek önmagában "tisztának" kell lennie. A díszítéséről a gyerekek gondoskodnak majd. A laminálásnak köszönhetően többször is fel használható, így a gyerekek fantáziájuk szerint díszíthetik fel. Használhatnak gyurmát, gyöngyöt, "drágaköveket" vagy filctollakat.

Nyomtasson ki egy karácsonyfa képet, laminálja be, majd gyurmával díszítse fel.

Nyomtasson ki egy karácsonyfa képet,
laminálja be, majd gyurmával díszítse fel.
Fotó: eschovka.cz

Töltsd meg a tányért

A nagyobb gyerekek kedvenc ételeiket, gyümölcseiket, zöldségeiket vagy édességeiket modellezhetik ki.

Mire lesz szüksége?

  • Képsablon,
  • alátét,
  • gyurma,
  • díszek.

Nincs más dolga, mint kinyomtatni egy üres tányért evőeszközökkel, egy fagylaltos tálat vagy egy süteményes tálcát és szólni a gyerekeknek, hogy töltsék meg őket a nekik tetsző finomságokkal. Például a fagylaltot gyöngyökkel vagy csillámokkal lehet díszíteni.

Nyomtasson ki egy képet üres tányérral és hagyja, hogy a gyerekek a kedvenc ételeiket modellezzék rá.

Nyomtasson ki egy képet üres
tányérral és hagyja,
hogy a gyerekek a kedvenc ételeiket
modellezzék rá.
Fotó: Promaminky.cz

Tanuld meg a betűket

Az óvodások és az első osztályosok is szívesen tanulják a betűket és számokat szórakoztató módon.

Mire lesz szüksége?

  • Sablon,
  • alátét,
  • gyurma.

Ha meg szeretné tanítani a gyerekeknek a betűk felismerését és írását, készítsen sablonokat betűkkel és képekkel. A gyerekeknek ki kell modellezniük a betűt és meg kell nevezniük azokat a képeket, amelyek a betűk mellett találhatók.

Tanítsa meg gyerekeinek az ábécét szórakoztató módon. Formázzanak betűket gyurmából a kép alapján.

Tanítsa meg gyerekeinek az ábécét
szórakoztató módon. Formázzanak
betűket gyurmából a kép alapján.
Fotó: eschovka.cz

Egyszerű állatok gyurmából és gesztenyéből

A legnépszerűbb gyurmából készült modellek közé tartoznak az állatok.

Mire lesz szüksége?

  • gesztenyék,
  • alátét
  • gyurma

A gyerekeknek nem mindig olyan egyszerű teknőst és más állatokat megformázni. Ilyenkor segítségül hívhatja a gesztenyéket. A gesztenye lesz a páncél, amelyhez csak 4 láb, egy farok és egy fej kell. A csiga ugyanolyan egyszerűen modellezhető.

A gyurmából való modellezéshez gesztenye is használható, melyből különböző állatok készíthetők.

A gyurmából való modellezéshez gesztenye is használható,
melyből különböző állatok készíthetők.
Fotó: Dveruce.cz

Süni és nyalánkságok

Az ügyesebb gyerekek belevághatnak egy sündisznó és annak finomságai modellezésébe, melyeket tövisein cipel magával.

Mire lesz szüksége?

  • Színes papír,
  • dinnyemag, kávébab vagy napraforgómag
  • gyurma
  • alátét

Rajzoljon sündisznó körvonalat egy színes papírra, a többit bízza a gyerekekre. A sündisznót ki kell nyírni és arcot kell neki formázni. Arra a helyre, ahol a tövisek vannak, helyezzen kellő mennyiségben gyurmát, amelybe a magokat fogják beleszúrni. Ezután már csak meg kell formázni a gyümölcsöket és egyéb finomságokat, amelyeket majd a sündisznó megkóstolhat.

Színes papír, magok és gyurma segítségével létre tud hozni egy gyümölcsökkel megrakott sündisznót.

Színes papír, magok és gyurma
segítségével létre tud hozni egy
gyümölcsökkel megrakott sündisznót.
Fotó: Promaminky.cz