Tippek, mit csináljunk a gyerekekkel, ha kint esik az eső

Tippek, mit csináljunk a gyerekekkel, ha kint esik az eső>

Egyezik az ablakuk mögötti időjárás az „Esik eső, csepereg” című dal soraival? Ilyenkor ki mehetünk a gyerekekkel ugrálni a pocsolyába, de ha fél, hogy megfáznak, akkor inkább maradjon velük otthon. De mit csináljunk bent, ha kint esik? Találjanak ki számukra szórakoztató tevékenységeket. Van belőlük bőven!

Játék: szórakozás, de személyi fejlődés is

A játék rendkívül fontos a gyerekek életében. Játék, illetve alkotás közben fejlődnek és tanulnak is a gyerekek. Ha sikerül valamilyen kreatív és szórakoztató tevékenységet kitalálnia, a gyerek használni fogja a képzelőerőjét, a kezeit és az idegrendszerét is. Bizonyított, hogy a kreatív szórakozás során a fejlődnek a gyerekek a motorikus képességei, pszichikájuk és fantáziájuk egyaránt. Ezért például énekeljen velük, játsszanak hangszeren vagy fűzzenek gyöngyöket. A gyerekek nem feltétlenül vesznek részt minden tevékenységben, néha maga a megfigyelés is hasznos lehet számukra. A csöppsége abban a korban van, amikor mindent magába szív és a megszerzett tudást majd felhasználja a jövőben.

Alkotás a gyerek életkorának megfelelően

Azt kérdezi, hogyan szórakoztassa gyerekeit? Az életkoruk segít a döntésben. A kicsik nem tudnak még ollóval bonyolult alakzatok kivágni, a nagyobbaknak pedig unalmas a babszemekkel való játék. A 18 hónaposnál fiatalabb gyerekek nem tudják még saját magukat szórakoztatni, ezért igénylik figyelmüket. Körülbelül a harmadik éves koruk után már egyedül is el tudnak játszani egy rövid időre.

Hogyan szórakoztassuk otthon a kisgyereket

A legkisebb gyerekeket a mindennapi otthoni tevekénységek is le tudják kötni. Érdekli őket a ruhanemű teregetése, a főzés vagy a padlómosás. Ne hessegesse el a őket a házimunkától, hanem hagyja, hogy ők is kipróbálják. A jövőben majd ezt kamatoztatni tudja. A gyerekei többet fognak segíteni és függetlenebbé válnak.

A kicsiknek a legjobb egy konyhai fellépőt beszerezni, melyet a konyhapult mellé tol és hagyja, hogy közösen dolgozzanak. Adjon gyerekének két tálat és engedje, hogy egyik tálból a másikba kanalazza át a babot, valamint a tésztával is ugyan úgy játszhat. A fiúk segíthetnek apukájuknak a szögek kalapálásában vagy az új szekrény mérésben és felszerelésében. A fentebb sorolt tevékenységek fejlesztik a finom motorikai készségeket.

A gyerekek körülbelül 3 éves kortól kezdenek érdeklődni a kreatív foglalkozások iránt. Ezért fontos, hogy rendelkezzenek otthoni kreatív készletekkel, alátétekkel és nejlonzacskókkal, tégelyekkel, zsírkrétákkal, színes papírokkal és festékekkel. A legkisebbek kezdjék ujjfestékkel, mert lehet, hogy még nem tudják helyesen tartani az ecsetet.

Mit csináljunk a rossz időben a nagyobb gyerekekkel

Engedje szabadjára fantáziáját amikor már az óvodás korú vagy idősebb gyerekeknek aktivitásán gondolkozik. A gyerekekkel már tud óllóval nyírni, gyurmából modellezni, főzni, búvóhelyeket és majompályákat építeni, színházat játszani vagy klipeket készíteni a kedvenc dalaihoz.

Alkotás papírból gyerekekkel

A színes papír nélkülözhetetlen eszköz az otthoni alkotásokhoz. A legkisebbek és a nagyobbak is használhatják.

Egyszerű papírtépés és ragasztás

Ilyen papíralkotást még a legkisebbek is elkészítik. Egy fekete filccel rajzolja meg a gyümölcs, a hold vagy a virág körvonalát egy keménypapír darabjára. Adjon a gyerekeknek színes papírokat és hagyja, hogy apró darabokat tépjenek le belőlük, amiket aztán az előre megrajzolt képekbe ragaszthatnak.

Színes papírok segítségével ilyen képeket is készíthet.

Színes papírok segítségével ilyen képeket is készíthet. 
Fotó: Dopohadky.cz

Víz alatti papír világ

Ez a típusú foglalkozás az idősebb gyerekek számára alkalmas, akik már tudnak az ollóval bánni és ecsettel festeni. Hagyja, hogy a gyerekek kemény papírra különféle tengerben élő lényeket fessenek, akár Ön is segédkezhet nekik a festésben. Ezután engedje, hogy a gyerekek kiszínezzék a polipokat, halakat, cápákat, rákokat és másokat, majd fel is díszítsék például csillámokkal. További lépésben az állatokat vágják ki és ragasszák kék papírra. A levegőbuborékokat legegyszerűbben egy szívószállal készíthetünk, amelynek végét fehér festékbe mártjuk, majd a papírra nyomjuk.

Hozz létre egy víz alatti világot –a papírból készült állatokat színezd ki, vágd körbe, majd ragaszd fel egy kék színű papírra.

Hozz létre egy víz alatti világot –a papírból készült állatokat színezd ki, vágd körbe,
majd ragaszd fel egy kék színű papírra.
Fotó: Promaminky.cz

A híres főzés

Minden gyerek szeret főzőcskézésre játszani. Mi lenne, ha nem csak arra játszanának, hanem valóban főznének? A legnépszerűbb étel, amiben a gyerekek segédkeznek, a muffin. Engedjük, hogy lisztet vagy kakaót szórjanak a tésztába. A legjobban azonban a dekorálást élvezik. A megsült muffinokat kenje meg krémmel és hagyja, hogy a gyerekek tortadíszekkel díszítsék fel csillag vagy kör formában.

Főzni az állatok számára is lehet. Kifejezetten madarak számára. Készítsen ki muffin formákat, ideális esetben szilikonból és engedje, hogy a gyerekek napraforgómagot, kölest, mákot, búzát vagy darált diószemeket rakjanak az aljára. Ezek után zsírt olvasztunk fel és a formákba öntjük. Ezt a lépést egyedül hajtsa végre, gyerekektől távol. Egy rövid zsinór két végét engedje a folyékony zsírba, amely így hurokként fog szolgálni. Amint a disznózsír megszilárdul, emelje ki és akassza fel egy fára vagy az erkélyre. Ezután a gyerekekkel közösen csodálhatják a madarak lakomáját.

Főzhet saját részre, de akár a kis állatok számára is.

Főzhet saját részre, de akár a kis állatok számára is.
Fotó: Promaminky.cz

Modellezés gyurmából

A gyerekek egyszerűen imádják gyurmából modellezést. Minden szülőt megörvendezteti a tény, hogy a ma kapható gyurmák többsége nem színezi be és nem is zsírozza össze a kezeket. A gyurmázás tökéletes szórakozást nyújt a kis és a nagyobb gyerekek számára egyaránt.

A kisebb gyerekek gond nélkül formáznak kinyújtott gyurmából különböző karácsonyi vagy húsvéti alakzatokat. A kapott alakzatokat ezután más színű gyurmával díszíthetik fel. A nagyobb gyerekek belevághatnak a karakterek vagy állatok modellezésébe. Kitűnően mutat a sündisznó, amelynek a tüskéit összetört a spagetti tésztából, hurkapálcikából vagy a fogpiszkálóból készítjük. Némelyik gyurma olyan kemény marad száradás után, hogy a gyerekek játszhatnak velük, vagy hordhatják őket hátizsák díszként.

Készítsenek otthoni állatkertet gyurmából. Csak gyurmára és fogpiszkálóra lesz szükségük.
Készítsenek otthoni állatkertet gyurmából. Csak gyurmára és fogpiszkálóra lesz
szükségük.
Fotó: Blogspot.com

Fizikai tevékenységek

Amikor kint esik az eső, a gyerekeket beltéri tevékenységekkel nem egyszerű elfárasztani, de nem is lehetetlen. Próbálják ki a pantomimot, A gólya elvesztette a sapkáját című játékot, építsenek búvóhelyeket vagy majom pályát.

A gólya elvesztette a sapkáját című játékban a gyerekek úgy járnak, mint a gólya és kezükkel olyan mozdulatokat imitálnak, mint a gólya a csőrével. Miután kitalálja a színt, találnia kell egy hasonló színű tárgyat. A mondóka így szól: A gólya elvesztette a sapkáját, .... (mondja a színt) volt a színe, színe.

Ha a pantomim mellett dönt, akkor a legjobb, ha valamilyen sport tevékenységet vagy állatot fog elmutogatni. A búvóhelyekhez használjon takarókat, párnákat, székeket, valamint könyveket, amelyek „papírnehezékként” szolgálnak majd. A búvóhely lehet hercegnő-kastély vagy kalózhajó. A legjobb fizikai tevékenység a majompálya. Hagyja, hogy a gyerekek az asztalok és székek alatt másszanak, párnákat ugráljanak át, szlalomozzanak a játékok között, guggoljanak stb.

A majompálya a legjobb otthoni fizikai tevékenység.

A majompálya a legjobb otthoni fizikai tevékenység.
Fotó: Instory.cz

Élvezze teljes mértékben a napot a gyerekekkel!