Hogyan válasszunk iskolatáskát, hátizsákot nem csak elsősöknek

Hogyan válasszunk iskolatáskát, hátizsákot nem csak elsősöknek>

Különbség, hogy iskolatáskát vagy iskolai hátizsákot választ

E problémával fog szembesülni, mihelyst táskát szeretne választani elsősének. Hogyan döntsünk?

Iskolatáska

Tipikus a kinézete. A táska alapja egy hatalmas kamra, amelybe elhelyezhető az összes tanszer. Az oldalán általában zsebek találhatók ivópalack vagy tízórai számára. Az iskolatáska alja merev és stabil, így üresen sem dől el. A csapófedél lezárja a teljes felső részt és klasszikus csattokkal záródik.

Az iskolatáska az elsősök számára ideális, mivel ők sokszor nem emlékeznek mit, hova pakoltak el. Az egyetlen kamrájának köszönhetően könnyen átlátható beltartalma. A csatos zárak praktikusak, mivel könnyen nyithatók és zárhatók. Így a kis elsős gyereknek nem lesz gondja különböző cipzárakkal, nem történhet meg hogy nyitott táskával járjon.

Viszont fontos tudatosítani, hogy az iskolatáskákat könnyen megunják a gyerekek. Számolnia kell azzal, hogy nagyjából második esetleg harmadik osztályos korban másik táskát kellesz vásárolnia neki. Olyat, amelyik nem annyira „gyerekes “.

Az elsősök számára az iskolatáska a legjobb választás
Az elsősök számára az iskolatáska a legjobb választás

Iskolai hátizsák

A minőségi iskolai hátizsák többkamrás. Legtöbbször két- esetleg három kamrával rendelkeznek és többmellékzsebbel. A hátizsákot általában cipzár zárja. Az iskolán kívül, több szabadidős aktivitásban is használható. Az alj merev és gumírozott, de mégsem áll olyan stabilan, mint az iskolatáska. Csupán a hátlap és az alj erősített.

Ha az iskolai hátizsák nem rendelkezik vízhatlan cipzárral, fontos, hogy esőben egy palásttal védjük. A klasszikus cipzáron keresztül bejuthat a víz. Ilyen esetben az integrált köpönyeg a legjobb megoldás.

Iskolai hátizsákot akkor válasszon, ha gyermeke elpakolja saját dolgait és nem okoz gondot neki a többkamrás rendszer átláthatósága. Kényelmesen használhatja a cipzárat is.

Az iskolai hátizsák előnye a többkamrás rendszer
Az iskolai hátizsák előnye a többkamrás rendszer

Az iskolatáskák súlya az érvényben lévő normáknak megfelelően

Amint meghozza döntését az iskolatáska és iskolai hátizsák között, jön a következő dilemma. Ez az iskolatáskák súlyát jelenti.

Az STN 79 6506 rendelete kimondja, hogy az alsó tagozatos diákok számára készült, üres iskolatáska súlya legfeljebb 1 200 g lehet.

A mai piacon könnyített súlyú iskolatáskákat találhatunk, melyeknek súlya nem haladja mega z 1000 grammot. Ezekkel a termékekkel nem árt vigyázni. A könnyű súlyt a merevítés csökkentésével, illetve a minőség romlásával érték el.

A gyanúsan könnyű hátizsákok nem rendelkeznek:

  • elégségesen merevített hátlappal
  • felül állítható hevederekkel
  • mellkasi övvel és egyéb kiegészítőkkel.

A könnyítéssel tehát romlik a hátizsák minősége, melyet így nehezen alakíthat gyereke testfelépítéséhez. Emlékezzen, a diákok nem hordhatnak nehezebb súlyt a hátukon, mint saját súlyuk tizede. Egy 30 kg súlyú diák táskája, tanszerekkel együtt legfeljebb 3kg lehet.

Hogyan könnyítsünk a hátizsákon?

A gyerekek sokszor nagyobb súlyt cipelnek, mint amennyit kellene. Például olyan könyveket, füzeteket hordanak magukkal, melyek az adott napon nem szükségesek, vagy játékokat, feleslegesen nehéz kulcsokat.

Az elsősöknél legjobb, ha az első napok során ellenőrzi órarendjüket. Ne hordják magukkal az összes tankönyvet, füzetet minden nap. Tanítsa meg gyerekének, hogyan készüljön a következő nap tantárgyaira. Továbbá érdeklődjön, milyen könyveket, segédeszközöket hagyhat ott az iskolában.

Az idősebb gyerekek iskolatáskáját is ellenőrizheti időnként. Előfordulhat hogy sok játékot talál benne, melyek feleslegesen nehezítik a táska súlyát. Ami a kulcsokat illeti, legfeljebb egy kulcstartó dísz megengedett. Sokszor egy kulcscsomó két kulcsot és rengeteg függeléket tartalmaz.

A hát anatómiai kialakítása

Minden iskolatáska hátlapja anatómiai szempontok alapján kell hogy legyen kialakítva, amely másolja a gerinc természetes görbületeit. Ezt úgy ismerheti fel, hogy a táska hátoldala a mellkas magasságban besüllyesztett és a csípőnél pedig kifelé hajlik. A lapocka támaszok párnázottsága természetes. Csak a tökéletesen kidolgozott táska-hátlap biztosítja azt, hogy a gyereke hátán szépen fog feküdni és segíti majd a helyes testtartásban.

Az anatómiai kidolgozottság érdekében puhított anyagot használnak, amely további kényelmes viselést biztosít a gyereknek. Valamennyire muszáj mégis keménynek lennie, hogy a táska tartalma ne nyomja a gyerek hátát. A párnák lehetőleg légáteresztőek legyenek, hogy az izzadsággal is boldoguljon.

Az anatómiailag kialakított hátlap rendkívül fontos az iskolai hátizsákok esetében
Az anatómiailag kialakított hátlap rendkívül fontos az iskolai hátizsákok esetében

A rosszul helyezkedő iskolatáska következményei

Ha a táska nyomja vagy helytelenül fekszik a gyerek hátán, természetellenes pozícióba készteti őt.  Például előretolt fej- és válltartás, később a teljes súlypont előre helyezése. Ez veszélyeztetheti a fejlődésben lévő vázizom rendszert. Idősebb korban kiváltó oka lehet a fej- és hátfájásnak.

Hevederek beállítása

A vállhevederek legyenek párnázottak és állíthatók felül és alól is. Az az ideális, ha az alsó oldaluk csúszásgátló anyaggal van ellátva, amely biztosítja, hogy a vállakon nem fognak csúszkálni. A választás során figyeljen arra, hogy a hevederek ne érintsék gyereke nyakát, mivel kellemetlen horzsoláshoz vezethet. Az elsősöknél a hevederek szélessége kb. 4 cm, míg az idősebbeknél legalább 5 cm legyen. A helyesen beállított hevederek a kulcscsont közepén futnak végig.

A helyes beállított hevederek esetén a táska alja nem nyúlik túl a keresztcsont csúcsán, illetve a hátizsák magassága nem gátolja a nyak mozgását. A diák természetes mozgása esetén nem történhet meg, hogy a táska jobbról balra hintázzon vagy egyéb módon instabillá váljon.

A táska stabilitását növeli a mellkasi vagy csípő heveder. A csípő heveder az iskolatáskák esetén nagyon ritka. A mellkasi heveder jelenléte viszont előnyös. Az állítható heveder gondoskodik arról, hogy a táska jól feküdjön a háton. Meggátolja a váll hevederek csúszkálását a vállakon. A diák boldogan futhat vagy ugorhat anélkül, hogy valamiben is korlátozná őt a hátán lévő iskolatáska.

A táska magassága a gyerek magasságától függően

Hogy gyerekének a legmegfelelőbb iskolatáskát válassza, figyeljen csemetéje magasságára is. A helyesen kiválasztott táska magassága azonos a gyerek gerincének hosszával. A gerinc hosszát a váll-keresztcsont távolság adja meg.

  • Gyerekek 120 cm-ig- válasszon 34-37cm magas iskolatáskát
  • Iskolások 120-130 cm között- legalább 38 cm, de legfeljebb 40 cm magas táskák a megfelelőek
  • Gyerekek 130 cm-től- érdemes legalább 41 cm magas táskát választani

Hogyan ismeri fel a helyesen kiválasztott táskát?

A helyesen kiválasztott, minőségi iskolatáskát a következő szempontok alapján ismeri fel:

  • nem szélesebb, mint a gyerek vállainak szélessége,
  • igazodik a gerinc formájához,
  • a táska alja a keresztcsontig ér,
  • a táska felső része a vállak szintjével egyenlő.

Biztonsági elemek

A gyerekek biztonsága az első. Hogy gyerekei jól láthatóak legyenek napfényben, esőben vagy ködös időben, fontos, hogy a táska fényvisszaverő elemeket tartalmazzon. Az iskolatáska felületének legalább 10% legyen fényvisszaverő anyagból.

Minden látható varrat fényvisszaverő szegélyekkel kell, hogy legyen ellátva. Ezek általában kiemelik az összes zsebet, de lehetnek a váll hevedereken is. A szegélyeken kívül, fényvisszaverő elemek lehetnek geometriai alakzatok vagy állatminták is. Az az előírás, hogy ilyen biztonsági elemek legyenek az első, hátsó és a táska oldalain is.

A következő biztonsági elem lehet még az élénk színek különböző kombinációja. A lány hátizsákok általában neon-rózsaszín vagy narancssárga színűek. A fiús táskáknál a neon-zöld, sárga vagy narancssárga dominál.

Merevített alj nélkül nem működne

A legjobb iskolai hátizsákot vagy iskolatáskát a merevített alj alapján ismeri fel. Az alj nem engedheti át a vizet. Általában ezért van ellátva néhány műanyag lábacskával, amely a táskát nem csak a víztől, de a bepiszkolódástól is védi, amint földre helyezik.

A következő elvárás az alj elégséges szélessége. Ennek köszönhetően a táskában elfér az összes tankönyv, füzet és a további tanszerek. Továbbá a merevített alj meggátolja, hogy a könyvek és füzetek lapjai begyűrődjenek. Ha a diák a notebookjába jegyzetel, külön zseb szükséges az ilyen elektronikai eszköz tárolásához.

A merevített aljon kívül az iskolatáskákat el kell látni akasztó füllel és markolat pánttal, főleg az alsó tagozatosaknál. A tinik számára készült hátizsákoknál elég az markolat pánt. Az akasztó fül és a markolat pánt között hatalmas a különbség, amit a gyerekeknek ismerniük kell.

  • Markolat pánt- a táska kézben hordására használják. Elégségesen széles kell hogy legyen, hogy nem vágja a tenyeret. Ideális, ha műanyag párnázattal rendelkezik. Mérete akkor megfelelő, ha bele fér egy gyerek kéz, kesztyűvel együtt.
  • Akasztó fül- a táska felakasztására használják az iskolapad akasztójára. Más a konstrukciója, mint a pántnak, ezért csak akasztásra használható.
Válasszon kisdiákjának iskolatáskát akasztófüllel és markolat szíjjal
Válasszon kisdiákjának iskolatáskát akasztófüllel és markolat szíjjal

Minőségi kiinduló anyag és a belső elrendezés

Az iskolai hátizsákoknak és iskolatáskáknak ellenálló anyagokból kell készülniük, melyek könnyen tisztíthatók és vízhatlanok. Az anyag dörzsálló legyen. Előnyös, ha a táska éleit műanyag szegélyezi, ami csökkenti az anyag súrlódását és védi a varrattokat.

Ha az anyag nem vízhatlan, akkor legalább víztaszító eljárás alá kell vetni. Esőben a textil nem szívja magába a vizet, hanem apró vízcseppek formájában lecsorog a felszínről. Az iskolatáskák esetében legtöbbször poliésztert használnak, amely erős, ellenáll a súrlódásnak és gyorsan szárad.

A táska legyen praktikus és tetszetős is

A praktikusság nagyon fontos. Figyeljen arra, hogy a táska vagy hátizsák rendelkezzen megfelelő számú zsebbel és kamrával. A tanszereken kívül a gyerekek mást is hordanak a táskájukban, tízórait, kulcsot, telefont vagy fülhallgatót. Ezért fontos, hogy az apró dolgok száméra is legyenek zsebek. A kulcsok számára hálós zsebek állnak rendelkezésre, biztonsági klippel. Az alsó tagozatos gyerekek értékelik az átlátszó zsebet, melybe elhelyezhetik az órarendjüket.

A praktikusságon kívül, a dizájn is fontos. A választásnál vegye figyelembe gyereke kívánságát. Ő lesz az, aki hordja majd a táskát és eldicsekszik vele a barátoknál. A lányok kedvelik a Frozen mintás táskákat. A fiúk az olyan hátizsákokat és iskolatáskákat szeretik, amelyeken a Cars vagy Minions minta látható. Az idősebb diákok inkább a klasszikus Star Wars vagy Fortnite ikonokat részesítik előnyben.

Nagy népszerűségnek örvendenek az iskolai szettek, amelyek egy iskolatáskát, tolltartót és egy torna zsákot tartalmaznak. A szett darabjai azonos mintájúak, így a gyerekek felismerik saját dolgaikat.

Hibák, amelyeket kerüljön el

Főleg az idősebb gyerekek nem szeretik a klasszikus iskolatáskákat vagy a gyerek iskolai hátizsákokat. Amint serdülőkorba érnek, az a tendencia, hogy tanszereiket sport zsákokban hordják. Ezek a zsákok nem arra voltak tervezve, hogy nagyobb súlyokat pakoljanak beléjük, nincs merevített hátlapjuk. Ne feledje, a gyerekek teste 18 éves korukig fejlődik, addig fontos a minőségi táska hordása.

Hasonló a helyzet a hátizsákokkal. Sok gyerek 3D hátizsákban vagy sport hátizsákban hordja tanszereit. Ezek nem iskolába valók. A konstrukciójuknak köszönhetően főleg kirándulásokhoz és utazásokhoz használhatók.