Hátizsákot vagy iskolatáskát keres? – Előnyök és hátrányok

Hátizsákot vagy iskolatáskát keres? – Előnyök és hátrányok>

A szülők többsége, akik először kísérik gyermeküket iskolába, szembesül a megfelelő táska kiválasztásának dilemmájával. Tekintettel arra, hogy hetente 5 napot fogja hátán hordani az adott táskát, elengedhetetlen, hogy a hátizsák vagy az iskolatáska különböző, szigorú kritériumoknak megfeleljenek.

Némely szülő már lemondott az iskolatáskákról, számításba se veszik megvételét. A dizájnos hátizsákok miatt sokan attól tartanak, hogy gyermeküket gúnyolni fogják majd. Ennek az ellenkezője igaz, mivel az iskolatáskák még mindig nagy népszerűségnek örvendenek. Ha még nem döntött a vételről, foglaljuk össze az iskolatáskák előnyeit és hátrányait.

Az iskolatáskák általában szilárdított aljjal rendelkeznek, amely biztosítja, hogy a táska nem dől el a földre helyezésük után sem. Továbbá az iskolatáska könnyebben átlátható, mint a hátizsák, mivel legtöbbször egy kamrából állnak, amelybe az elsősök elhelyezhetik tankönyveiket, füzeteiket vagy uzsonnájukat az üdítővel együtt. A hatéves gyermekek számára egyszerűbb nyitás- zárást biztosít az egy zárófedeles iskolatáska, mint a cipzár, ami a nagy sietségben könnyen beakadhat vagy elromolhat.

Az iskolatáska hátrányai közé tartozik a súlya, amely főleg a merevítésnek és az anyagának köszönhetően nagyobb, mint a hátizsáké. Fontos megemlíteni, hogy az iskolatáskát maximum második osztályig használják, mivel harmadik osztályban a több tantárgya miatt, már nem férnek bele a tanszerek, nem beszélve arról, hogy a több rekeszes hátizsák praktikusabb.

 

Ha már az iskolatáska vagy hátizsák mellett dönt, a legfontosabb kritériumok mindkettőre érvényesek.

 

1. Ergonomikusan kialakított hátlap

A hátizsákot gyermeke több éven át, szinte naponta fogja hordani, ezért fontos, hogy hátlapja anatómiailag legyen kialakítva. Néhányan aggódnak, hogy a hátizsák konstrukciója rossz hatással lesz a gyermek gerincének fejlődésére, de ennek az ellenkezője igaz. A hátizsák konstrukciója meggátolja a hátgerinc elferdülését és segít abban, hogy a hátizsák súlya egyenletesen osztódjon el. Némelyik hátizsák mellkasi és ágyék hevederekkel is el van látva, amelyek még effektívebb súlyelosztást biztosítanak.

 

2. Párnázott vállpántok

A hátizsák vállpántjainak párnázottnak és állítható hosszúságúnak kell lenniük. A tesztelésük során próbáljon kicsit állitani rajtuk. Fontos tudatosítani, hogy a vállpántok tartják a táska teljes súlyát, így nem lazulhatnak meg– a hátizsáknak minden körülmény között a gyermeke gerincéhez kell igazodniuk. A következő dolog a próbánál, a vállpántok hosszának leellenőrzése. A táska felső éle a vállak szintjén kell, hogy elhelyezkedjen, illetve a vállpántok nem érhetnek a gyermek nyakához. A hátizsák alja csípőig érjen. A gyermekek gyorsan nőnek, így fontos a vállpántok hosszának folyamatos ellenőrzése és igazítása.

 

3. Súly és méret

A tanszerek súlya nem kicsi, így az Ön gyermeke minden nap több kilót fog a hátán hordani, ezért lényeges könnyű táskát választani. Az iskolatáska vagy hátizsák súlya 1 kg körül kell, hogy mozogjon. Minél fiatalabb a gyermek, annál kisebb súlyú kell, hogy legyen a táska. Fontos még a táska szélessége, ami nem haladhatja meg a gyermek vállainak szélességet, hogy azok ne legyenek túlterhelve.

 

4. Egyéb praktikus kritériumok

A mai gyerekek gyakran egyedül járnak iskolába, ezért hasznos, ha fényvisszaverő elemeket is tartalmaz. A vízálló anyag biztosítja, hogy a tankönyvek és füzetek minden időjárási körülmény között védve maradnak. Az erős aljzat fontos az iskolatáska, de a hátizsákok esetében is, továbbá tartólábak védhetnek a piszoktól, a fogantyú is hasznos lehet, ha gyorsan kell áthelyezni őket.

 

5. Dizájn

A táska nem csak használati tárgy, de divat kiegészítő is egyben, így gyermeke biztosan örülne, ha saját maga választhatná ki a megfelelőt. Nyissák ki együtt a táskát, figyeljék meg a belső zsebek elrendezését. Egyesekhez tolltartó, palack vagy egyéb kiegészítő tartozik, hasonló dizájnban.