Tudjuk, hogyan kell berendezni a kisiskolások álomszobáját. Tudja meg Ön is

Tudjuk, hogyan kell berendezni a kisiskolások álomszobáját. Tudja meg Ön is>

Azzal, hogy az óvodás gyermeke iskolába kezd járni, gyermekvilága nem ér véget. Továbbá nem jelenti azt sem, hogy minden játékot és gyermekmotívumot el kell a szobából távolitani. A változás inkább az legyen, hogy a tankönyvek, füzetek és tanszerek is helyet kapjanak a játékok között. Így tanulási és játékzóna is létrejön a szobában. Annak érdekében, hogy gond nélkül megférjenek egymás mellett, nem szabad összekeveredniük.

Mikor kezdjük el a kisiskolás szobája átrendezését

Az iskolába lépés nagy változás a kicsi számára. Egyes gyerekek gyorsan megszokják, másoknak több időre van szükségük. Annak érdekében, hogy óvodás gyermeke a lehető legkönnyebben kezdje meg az iskolakezdést, nyár elején kezdje el szobája átalakítását. Így a gyereknek sok ideje lesz hozzászokni a változáshoz. És az lesz a legjobb, ha őt is bevonja az átalakulásba. Érdeklődjön az elképzelései és kívánságai után.

Minőségi íróasztal nélkül nem lehetséges

Ahhoz, hogy csemetéje teljes mértékben a tanulásra koncentráljon, elengedhetetlen a helyiséget megfelelő tanulóbútorokkal felszerelni. A legfontosabb dolog ebből a szempontból az íróasztal. Magassága legyen 70-75 cm. A munkalap ajánlott mérete körülbelül 160 × 80 cm. A szükséges tankönyvek, füzetek, de az íróeszközök is gond nélkül férjenek el az íróasztalon. Az asztal rendben tartása érdekében helyezzünk rá egy írószer-tartót, ahol a ceruzák, tollak, zsírkréták, iratkapcsok, radírok vagy például a cédulák is megtalálják a helyüket. Az iskolatáska az asztal alatt vagy a szekrényben is tárolható.

Pénzügyi szempontból, de a helyes testtartás szempontjából is a legjobb, ha egy „növekedő” asztalt választanak. Így lehetőség van a magasság beállítására az aktuális igényeknek megfelelően. Ezen kívül néhány lehetőséget kínál a munkalap dőlésszögének beállítására is, amelyet a gyerekek az olvasás, írás és rajzolás során értékelnek majd. Az íróasztal alatt lehetnek fiókok vagy mozgatható fiókos szekrény, melyekben minden tanszer elfér.

Helyezze természetes fényforrás közelébe az íróasztalt. A gyerek ne üljön háttal a szobának és az ajtónak. Ugyanakkor ügyeljen arra, hogy ne lássa a játékzónát az asztalról, ami elvonhatja a figyelmét a tanulásról. A munkalapon lámpának is kell lennie. Jobbkezeseknél balra, balkezeseknél jobbra legyen helyezve. Így a gyerek nem árnyékol magának írás közben. A lámpának 40-50 cm magasságból kell megvilágítania a munkafelületet, a fény beesési szöge pedig legyen 60-70°.

Fontos a minőségi íróasztal. Ügyeljen a jó fényviszonyokra.

Fontos a minőségi íróasztal. Ügyeljen a jó fényviszonyokra.

Az asztalhoz ergonomikus széket szerezzen be

A gyerek helyes testtartását ergonomikus szék segíti a tanulás során. Lehetőve kell tennie a megfelelő ülésmagasság és ülésmélység beállítását. Ennek eredményeként a gyerek megszokja, hogy írás közben nem kell görnyednie. Ha helyesen és egészségesen ül a gyerek, talpai teljes felületükkel, szabadon érintik a padlót. A vádliknak és a comboknak 90°-os szöget kell bezárniuk. A hát egész idő alatt legyen megtámasztva. A gyereknek előnyös, ha üléskor biztosított a mozgás.

Az iskolásoknak sok, minőségi pihenésre van szükségük

Az iskolásnak már nincs lehetősége ebéd után lefeküdni, mint az óvodában. Egész napra elegendő energiával kell rendelkeznie. Egy minőségi ágy, minőségi matraccal jelentősen segít ebben. A matracnak keményebbnek kell lennie és kellő tartást kell nyújtania az egész testnek. Ha a gerinc hosszú ideig rossz pozícióban van, fejlődési rendellenességet okozhat. Ne feledje, hogy a matracnak megfelelő légáteresztő képességgel kell rendelkeznie, illetve a nedvességet is el kell vezetnie. A mosható védőhuzat, amely növeli a matrac higiénikusságát, elengedhetetlen kellék. Kisebb gyerekek számára a legjobb választás, ha a matrac keménysége a teljes fekvőfelületen azonos.

Egy minőségi ágy segít feltöltődni egész napra.

Egy minőségi ágy segít feltöltődni egész napra.

A játékzóna nem szoruljon háttérbe

A kisiskolásnak még szüksége van játékra. Ezért fontos, hogy a játékzóna is a szobában maradjon. Ebben a tekintetben fontosak a tárolóhelyek, ahova a gyerekek játékaikat pakolhatják. A lehetőségek közé a polcok, tárolódobozok vagy ágy alatti fiókok tartoznak.

A játékzónát egy szőnyeg határolhatja el, amely szigetelésként is szolgál, ha a gyerekek a földön játszanak. Legkönnyebben a rövid szálú szőnyeg takarítható. A szőnyeg lehet sima vagy többszínű, de lehet rajta a kedvenc állat vagy mesefigura motívuma is.

A játékzóna tartalmazhat csúszdákat, hintákat vagy mászókákat. Attól függ, mennyi hely áll rendelkezésre a gyermekszobában. Ne feledjünk helyet biztosítani a rajzolt képek vagy trófeák kiállítására. Szintén népszerűek az olyan falak, amelyekre a gyerekek rajzolhatnak. Ehhez a falat speciális színnel kell lefesteni, amelyre filctollal és krétával lehet rajzolni.

A gyerekeknek játszaniuk is kell. Használhat például szőnyeget a játékzónára.

A gyerekeknek játszaniuk is kell. Használhat például szőnyeget a játékzónára.

Minőségi anyagok az első helyen

Minden bútornak, amely a helyiségben van vagy lesz, egészségre nem ártalmas anyagból kell készülnie. A felületkezelésnek szigorú előírásoknak kell megfelelnie. A legjobb megoldásnak a tömörfa bútorok tűnnek, mivel egészségre ártalmatlanok, allergiások számára is alkalmasak és hosszú élettartammal büszkélkedhetnek. Ebben az esetben azonban magasabb vételárral kell számolnia. Alacsonyabb árkategóriába a laminált bútorok tartoznak, melyek élettartama rövidebb, viszont nagyon sok színben és alakban kaphatók, könnyen karbantarthatók. A felületkezelésnek ismét meg kell felelnie a magas biztonsági előírásoknak.