Kreatív játékok a gyermekek kreativitásának fejlesztésére

Kreatív játékok a gyermekek kreativitásának fejlesztésére>

A játékok és a játszás fontos szerepet játszik a gyerekek világában. Ezeknek köszönhetően a gyerekek felfedezik a világot és szinte minden területen fejlődnek. A kreatív és oktató játékok fejlesztik a gyerekek érzékelő képességüket, elméjüket, de érzelmeiket is. Ezen kívül támogatják képzelőerőjüket és kreativitásukat. Milyen kreatív és fejlesztő játékokat használjon?

Fejlessze a gyerekek érzékelő képességüket, elméjüket és érzelmi szintjüket a kreativitás segítségével.

Fejlessze a gyerekek érzékelő képességüket, elméjüket és érzelmi szintjüket
a kreativitás segítségével.
Forrás: Unsplash.com

Hogyan fejlesszük a gyermek kreativitását

Kreativitás mindannyiunkban van. Részben velünk született, de részben saját tapasztalatainkkal alakítjuk. Ezért is fontos, hogy a gyerekek kreativitását többféleképpen is támogassuk. Építeni, festeni, énekelni, hangszeren játszani, táncolni, rajzolni, írni… Minden a gyerek életkorától és tehetségétől függ. Ha a kicsi nem szeret festeni, de jól énekel vagy táncol, hagyja, hogy abban fejlődjön, amit igazán élvez. Idővel megjön a kedve a festéshez is.

Fontos, hogy kiskorától kezdve támogassa gyerekeit a kreativitásban és ebben a tekintetben közel álljon hozzá. Segítsen neki ha kéri, de legyen aktív szereplője is a játéknak és hagyja, hogy magával ragadja. Térjen vissza a gyerekkorba és alkosson együtt gyerekeivel. Elhiheti, nagyon jól fog szórakozni!

Hasznos tippek a megfelelő oktató- és kreatív játék kiválasztásához

Minden évben modernebb és modernebb játékok jelennek meg a piacon, néhányuk megmarad és nemzedékről nemzedékre öröklődik. Eredményüknek és a népszerűségüknek köszönhetően csak megjelenésükben változnak, mondhatjuk, hogy új külsőt kapnak, de az évek során bevált elven működnek. Hogyan lehetséges ez? Főleg azért, mert a gyerek testi-lelki fejlődése generációk óta nem változott forradalmian. Éppen ezért, a halhatatlan kreatív játékok és szükségletek közé tartozik a gyurma, a festékek és a papírok. Nekik köszönhetően a gyerekek többet tanulnak, mintha táblagépre rajzolnának.

Hogyan segítenek a kreatív játékok a gyerekeknek?

  • Segítik a finommotorikát, de a mozgáskoordinációt is,
  • segítenek megérteni hogyan is működnek a dolgok,
  • fejleszti a gyerekek fantáziáját,
  • segítik a gyerekek izomkoordinációját és erejük használatát,
  • megtanítja őket egyszerű problémák megoldására,
  • megtanítja őket az önálló játékra.
Szerezzen be kreatív játékokat gyerekének. Ekképpen többet tanul, mintha táblagépre rajzolna.
Szerezzen be kreatív játékokat gyerekének. Ekképpen többet tanul, mintha
táblagépre rajzolna.
Forrás: Unsplash.com

Sajnos nincs univerzális tanács a legmegfelelőbb játék kiválasztásához. Megfigyelési tulajdonságaira azonban száz százalékig támaszkodhat. Válaszoljon az alábbi kérdésekre:

  • Hány éves a gyermeke?
  • Mit élvez a legjobban?
  • Mit nem kedvel?
  • A játék az adott célt szolgálja?

Az előbbi egyszerű kérdőív segítségével biztosan jól választ majd. Már az óvodában érdemes külön válogatni a fiúknak és a lányoknak szánt kreatív játékokat. Míg például a lányok a macikkal való játékokat, beszélgetést, éneklést, vagy a nagy és színes gyöngyökből történő ékszerkészítést fogják értékelni, addig a fiúk a munkásasztalt és a szerszámokat, illetve a technikai játékokat, mint például az alkatrészekkel történő autó építését kedvelik jobban.

Ne feledje, hogy a gyermekek számára készült oktatójátékoknak meg kell felelniük egy bizonyos életkornak. Ha a gyermek idősebb, nem fogja élvezni az egyszerű rejtvényeket. Egy kisgyerek pedig nem fog szórakozni olyan bonyolult játékkal, melynek nem érti értelmét.

Kezdje papírral

Amint stabilan tud ülni gyereke, megkezdheti kreativitása fejlesztését. E célból fontos, hogy legyen otthon elegendő mennyiségű vázlatpapír és kemény rajzlap, melyekre kezdetben ujjfestékekkel festhet és idővel átválthat klasszikus ecsettel történő festésre. A „képzőművész ládikából” nem hiányozhatnak a kreatív szettek. Festés után következhetnek a bonyolultabb ragasztási, festési és vágási technikák. Ha csöppsége elég erős lesz ahhoz, hogy a zsírkrétát a papírhoz nyomja, ne feledje a készleteit feltölteni. A festéssel a gyermek gyakorolja a finommotorikát és figyelem fenntartását, illetve jobban megtanulja érzékelni az őt körülvevő világot is. Gondolatait, vágyait színekkel és rajzokkal fejezi ki. A papír alapvető fejlesztő- és játékeszköz, amely a gyerekeket egészen felnőtt korukig kiséri.

A vázlatpapírra és a rajzlapra való festést ujjfestéssel kezdje, majd fokozatosan térjenek át az ecsettel történő festésre.

A vázlatpapírra és a rajzlapra való festést ujjfestéssel kezdje, majd fokozatosan térjenek
át az ecsettel történő festésre.
Forrásmalujeme.files.wordpress.com

A papíron kívül nem hiányozhatnak otthonról a fából készült játékok sem, amelyek segítenek a logikus gondolkodás fejlesztésében és az ok-okozati elv megértésében. Emellett a fa természetes anyag, így az allergiások számára is megfelelő.

Térbeli képzelőerő modellezés segítségével

Szinte mindegyik gyerek szeret gyurmával dolgozni. A kisebbek különböző alakzatokat vághatnak ki formák segítségével vagy esetleg gyurmagombócokat díszíthetnek fogpiszkálók segítségével. Az idősebbek könnyedén modellezhetnek térbeli dolgokat. Hagyja, hogy például állatokat, gyümölcsöket vagy háztartási gépeket formázzanak. A gyurma előnye, hogy megfelelő tárolás esetén újra és újra felhasználható. Azoknak az időknek már vége, mikor is a gyurma befestette a összezsírozta a kezeiket. A modellezésnek köszönhetően a gyerekek gyakorolják az ujjaik koordinációját, amit a jövőben például gomboláskor is hasznosíthatnak. Ezenkívül a gyurmázás stresszoldó hatással is bír.

A gyerekek imádni fogják a gyurmával történő játékot.

A gyerekek imádni fogják a gyurmával történő játékot.
Forrás: kounice.study21.cz

Kreatív játék filctollak segítségével

Az óvodások, sőt az iskolások is bele tudnak merülni a filctollakkal való alkotásba. A klasszikus filctollakon kívül, amelyekkel papírra rajzolunk, válaszhat sokkal "menőbbet" is. Hallott már az üveg- illetve a színváltó filctollakról? A színváltó filctollak egy speciális fehér filctoll segítéségével más színűre színezhetők át. Ez lehetővé teszi a gyerekeknek, hogy szabadjára engedjék képzelőerejüket és fantáziájukat. A képek különlegességét a csillámos markerek adják meg igazán. Az üvegfestő filctollaknak köszönhetően a gyerekszoba ablaka festménnyé változtatható. A színe könnyen lemosható, így tetszés szerint díszíthetik szobájuk ablakait.

A filctollakal való alkotást az óvodások és az iskolások is egyaránt imádják.

A filctollakal való alkotást az óvodások és az iskolások is egyaránt imádják.
Forrás: blogspot.com

A nagyobb gyerekeket is meglephetik a zsírkréták. Próbáljon zsírkrétával kifesteni egy teljes A4-es papírt. Ezután törölje le a felületet fekete tintával és hagyja megszáradni. A megszáradt rétegbe kaparótoll segítségével képet kaparhatnak a gyerekek.

Játszik az egész család

A népszerű gyermekjátékok közé tartoznak a társas- és oktatójátékok. Ne felejtse el a választott játékot a gyerek életkorához igazítani. Az idősebb gyerekek és iskolások értékelni fogják a tudásjátékokat, míg a fiatalabb gyerekek a tudásuknak és készségeiknek megfelelő játékokat részesítik előnyben. A társasjátékok versenyhelyzetet is teremtenek, így motiválják is a gyerekeket. Ugyanakkor össze is hozzák az egész családot, ami nagyon vonzó a gyerekek számára. Mert győzni anya, apa vagy az idősebb testvér ellen felejthetetlen érzés.