Színes ceruzák, zsírkréták vagy filctollak?

Színes ceruzák, zsírkréták vagy filctollak?>

Az Ön kis művészei ki szeretnék fejezni magukat, viszont nem tudja melyik lenne ennek a megfelelő módja. Készítettünk Önnek egy kis útmutatót, aminek alapján eldöntheti, még mielőtt nagy vásárlásokba kezdene.

 

Színes ceruzák

A ceruzák a legelterjedtebb kreatív íróeszközök, amelyeket nagyjából 3 éves kortól használnak a gyerekek. Előnyük, hogy a jobb minőségűeket nem szükséges annyira nyomni rajzoláskor, és hatalmas színskálával rendelkeznek. De mégis elengedhetetlen néhány részletet figyelembe venni.

 

  1. A ceruza alakja a gyermek korának megfelelő legyen. Minél fiatalabb egy gyermek, annál vastagabb kell, hogy legyen a ceruza, a jobb fogás érdekében. A legideálisabbak a háromszögletű ceruzák, amelyek nem terhelik a gyermek kezét és bal- illetve jobbkezesek számára is alkalmasak. Ilyeneket talál például az Erich Krause márkától.
  2. A ceruzabél ne törjön vagy morzsolódjon könnyen. Főleg kisgyermekek számára fontos a minőségi ceruza, hogy ne rakjon a szájába törött ceruzabelet.
  3. A színek minőségiek és pigmentáltak legyenek, hogy ne kelljen nagy erővel papírra nyomni a ceruzát. Kipróbálhatja például a Maped ceruzákat, melyek élénkebb színűek.


Zsírkréták

A zsírkréták ideálisak a legkisebbek számára is, mivel lekerekített hegyük van, vastagabbak és puhábbak, illetve ellenállóbbak. Ezek lehetnek pozitívumok és negatívumok is egyaránt, ezért kell a tulajdonságaikkal megismerkedniük.

 

  1. A zsírkrétának puhának kell lennie, de mégsem törhet könnyen. A zsírkréták elég rövidek, így egy töréssel használhatatlanná válhatnak. Legjobb módszer ha gyermeke tesztelheti az ellenállóképességüket. Minden gyermek, másképp terheli a zsírkrétát.  Ha biztosra akar menni, próbálja ki a kitolható Erich Krause zsírkrétákat.
  2. A vastagság és a forma is fontos. Szintén a háromszögletűek az ideálisak, mert jobban helyezkedik a kézben, valamint jobb – és balkezesek is használhatják. Ilyen zsírkrétákat talál a Maped márkánál. Ugyan ennél a márkánál találhat vastagabb zsírkrétákat, amelyek már 1 éves kortól használhatók rajzolásra, de össze is állíthatók.
  3. Rajzolásnál nem kéne morzsolódniuk, és élénk legyen a színük. A gyengébb minőségű zsírkrétákat úgy ismerheti fel, ha rajzolásnál morzsolódó vonal hagy maga után. Ezek nem alkalmasak gyermekek számára, mivel nagyobb erőkifejtésre kényszeríti a gyermeket. 

Filctollak

Érdekes választás a filctoll, mivel ettől retteg minden szülő, viszont a gyerekek ezt várják a legjobban. Lehetséges, hogy azért, mert a filctollak vannak legjobban pigmentálva. De a filctollaktól nincs miért félni, néhány apróságot kell bebiztosítani.

 

  1. Azok az anyagok, amelyek a filctollakban találhatók, ne legyenek toxikusak, a tus lehetőleg vízbázisú legyen, a könnyű tisztítás érdekében.
  2. Itt is érvényes, hogy minél kisebb a gyermek, annál jobb a vastagabb filctoll. Például a Maped filctollak egy éves kortól használhatók, és még könnyen is moshatók.
  3. A filctollak hegye is fontos alkotóelem. Erős, nyomásálló legyen, a tus semmilyen körülmények között nem folyhat el. Néhány típusú tus, illatos tulajdonságú. Ezeknél a típusoknál fontos előre átgondolni, hogy a gyermek esetleg szájába helyezheti az illatozó tollhegyet. Ha speciális filctollat szeretne, akkor az Erich Krause márkát keresse, különböző aromákkal. 

Mindhárom típus alkalmas lehet az Ön gyermeke számára. Legjobb természetesen az, ha hagyja kipróbálni mindegyiket, és megfigyeli, hogy gyermeke melyikkel rajzol legszívesebben.