8 tipp egy gyerekbulihoz

8 tipp egy gyerekbulihoz>

Válasszon témát és vonja be a gyerekeket

Ha a szülinapi buli nem titkos, akkor mindenképpen vonja be gyerekét az előkészületekbe. Beszéljék meg, milyen témája legyen a bulinak, milyen dekorációt szeretne, szükség lesz-e jelmezekre és milyen finomságokat szeretne majd enni. Ezt követően őt is bevonhatja a dekorációk elkészítésébe. Csillogó zselés jelölőkkel partimeghívókat írhat, színes képeket festhet vagy névtáblákat készíthet papírból. Sütésben, szendvicsek készítésében vagy díszítésben is segítségére lehet. Engedje, hogy utódja kreatív legyen. Végül is, ez az ő napja!

A legnépszerűbb gyerekparti tematikák a következők:

  • Lego,
  • Star Wars,
  • Frozen
  • Mancs őrjárat,
  • királyos, herceges és hercegnős témák,
  • pónis, szivárványos és tündéres témák,
  • haditengerészet és kalóz témák,
  • labdarúgók,
  • szafarik és egyebek.
Készítsen gyermekbulit egy adott tematikában. A legnépszerűbbek közé a kalózos,  focis vagy a Frozen stílusú bulik tartoznak.

Készítsen gyermekbulit egy adott tematikában. A legnépszerűbbek közé a kalózos,
 focis vagy a Frozen stílusú bulik tartoznak.
Foto: animatorprodeti.cz

Eredeti étlap

Nyilvánvalóan, ha megkérdezzük, milyen étel és ital legyen a buliban, valószínűleg a következő lesz a válasz: sült krumpli, chips és kóla. Kisebb mennyiségben jelen lehetnek ezek a "finomságok" az asztalon, de ne feledkezzünk meg az egészséges ételekről sem. Annak érdekében, hogy az egészséges ételek érdekesek is legyenek, kicsit dobjuk fel őket. Kipróbálhatjuk a következőket:

  • Hasábburgonya sárgarépából és uborkából
  • tönkölylisztből készült palacsinta
  • szív- és csillag alakú görögdinnyedarabok,
  • egészséges pirítós, amely halra, medvére vagy bagolyra hasonlít.
Próbálj meg egészséges ételeket is készíteni a gyerekbulira. Például kisállat díszítésű pirítóst.

Próbálj meg egészséges ételeket is készíteni a gyerekbulira. Például kisállat
díszítésű pirítóst.
Foto: flowee.cz

Gyerekbuli program

A születésnapi bulira nem egyszerű felkészülni. Kell, hogy tartalmazzon a szülinapi ünnepléshez alkalmas játékokat, továbbá a zene és a szabad program sem maradhat ki. A gyerekek határozottan nem bírnak buli végéig játszani. Adjon nekik teret a szórakozásra is. Ne feledje, hogy mindent az életkorukhoz kell igazítani. Népszerűek az alkotó foglalkozások is, ahol a gyerekek papírra rajzolhatnak vagy formákat nyírhatnak ki, esetleg gyurmázhatnak is. Melyek a legnépszerűbb gyerekparti játékok?

1. WC papír múmia

A kis- és nagyobb gyerekek is jól szórakozhatnak a WC-papír múmiával. Miről szól a játék? Hozzatok létre két csapatot. Minden csapat választ egy tagot, akit vécépapírba csomagolnak. Mindkét csapat azonos mennyiségű vécépapírt kap és az a feladatuk, hogy képviselőjüket mielőbb tetőtől talpig papírba csomagolják.

A gyerekeket WC-papír múmiával szórakoztathatja.

A gyerekeket WC-papír múmiával szórakoztathatja.
Foto: tkdelfin.cz

2. Csukott szemmel érintsétek össze tenyereiteket

Ezt a csukott szemes játékot különböző korú gyerekek is játszhatják. Hiszen még a felnőttek is jót szórakozhatnak vele. Miről szól? A gyerekek párokat alkotnak és szemben állnak egymással. A tenyereiknek érintenie kell egymást. Ezután szemeiket bekötik. Az elején a gyerekek egyenesen állnak és tenyereikkel érintkeznek. Az egyik felnőtt ezután kiadja a parancsot: körbe kell fordulniuk és újra össze kell érinteniük tenyereiket. A másik verzió, hogy egy guggolás megtétele után, újra összeérintik tenyereiket. Neked könnyűnek tűnik? Meglátod, hogy nem az, azon felül pedig még mókás is!

3. Minden repül, ami tollakkal rendelkezik

A játék, amely különösen felkapott a fiatalabb korú gyermekek buliján, az úgynevezett Minden repül, ami tollakkal rendelkezik (Everything Flies, What Feathers Has). Hogyan is kell játszani? Minden gyerek ül, az egyikük a mesélő, aki térdei dobolásával adja ritmust, majd hangosan felkiált: Minden repül, ami tollakkal rendelkezik... és mond egy állatot. Ha az állat valóban tud repülni, például a veréb, a papagáj vagy a gólya, minden gyermeknek fel kell emelnie a kezét. Ha viszont olyan állatot mond, amely nem tud repül, például egy tigrist, a gyerekeknek nyugodtnak kell maradniuk. Aki elrontja, kiesik.

4. Hiányzik egy szék

A gyerekek kedvenc parti játéka a székes játék. Ez ismét egy olyan játék, amelybe a kisebb és nagyobb gyerekek is beleszeretnek. Hogyan játsszuk? Egy kivételével, minden gyereknek készítsen ki egy széket. A székekkel alkosson egy kört, majd indítsa el a zenét. Miközben szól a zene, a gyerekek körbejárják a székeket. Amint a zene megáll, a gyerekeknek le kell ülniük. Aki szék nélkül marad, kiesik a játékból.

5. Léggömbök durrantása

A gyerekek születésnapi partijáról nem hiányozhat a diszkó. Ezalatt játszható egy szórakoztató lufis játék. A gyerekek párokat alkotnak. Minden páros egyik tagjának lábához egy léggömb van kötve. Miközben a gyerekek táncolnak, megpróbálják szétdurrantani a másik pár léggömbjét. Egyben meg kell védeniük sajátjukat. Akinek a dal végén épségben marad a lufija, az lesz a győztes.

6. A királynő azt parancsolja

A királynő azt parancsolja című játékban az egyik gyerek lesz a király vagy a királynő. Hasznos, ha az adott gyermeknek korona van a fején, amelyet az ünnepség előtt készítettünk. A korona készítése egyszerű. Csak ollóra, tűzőgépre, papírra és festékre van szükség.

Hozzon létre egy koronát és játszanak A királynő azt parancsolja című játékot.

Hozzon létre egy koronát és játszanak A királynő azt
parancsolja című játékot.
Foto: skolavolduchy.cz

A király vagy a királynő lehet gyerek, de akár felnőtt is. A játékmester ismételgeti: A királynő/király azt parancsolja... aztán kitalálja, mit csináljon a többi gyerekek. A teljes parancs a következőképpen hangozhat: a királynő azt parancsolja, adjatok mindenkinek egy puszit. A királynő azt parancsolja, ugráljatok béka módra. Aki nem hajtja végre a feladatot, azt a többiek megcsiklandozhatják vagy akár vizet locsolhatnak rá egy vízipisztolyból. Egy másik lehetőség, hogy az adott gyerek kiesik. De ez nem annyira mókás.

7. Betűk gyerekekből

A Betűk című játéknál szükséges, hogy a gyerekek ismerjék a betűket. A különböző táblák és kivágott betű minták segítségével már az első osztályban megtanulják azokat, így ez a játék mind az első osztályosok, mind az idősebb gyermekek számára alkalmas. A gyerekek párokat alkotnak. Súgjon egy-egy betűt minden párosnak, amit megpróbálnak a kezeikkel, lábukkal és testükkel ábrázolni. A többi gyerek feladata kitalálni, melyik az adott betű. Ez a játék hasonlóan szórakoztatja a hatéves gyerekeket, mint a tinédzsereket.

8. Mi vagyok én?

A kedvenc szórakoztató játék a születésnapok alkalmával a Mi vagyok én című papírjáték? Helyezzen egy cetlit minden játékos homlokára azzal, amit képvisel. Ez a játék módosítható, így kisgyermekek, tinédzserek és felnőttek is játszhatják. A kisgyermekek felismerik és kitalálják az állatokat, a tizenévesek jól ismert YouTuberek lehetnek, míg a felnőttek énekesek vagy történelmi figurákat képviselhetnek. Az a feladat, hogy kiderítsük, mit vagy kit képvisel az adott személy. Azonban csak úgy tehet fel kérdéseket, hogy a kérdésekre igennel vagy nemmel lehessen válaszolni.

Amikor versenyeket és játékokat találunk ki a gyermekeknek, ne feledkezzünk meg a győzteseknek járó jutalmakról sem. És ha a gyerekek játékok nélkül akarnak szórakozni? Hagyjuk őket. A szabadság fontos a barátságok kiépítésben.