Tippek a legjobb ajándékokhoz óvodások és elsősök számára

Tippek a legjobb ajándékokhoz óvodások és elsősök számára>

Hogyan válasszunk ajándékot gyerekeknek: általános tanácsok

A megfelelő ajándék megtalálása érdekében valószínűleg megnyitja az internetböngészőt, vagy meglátogat egy játékboltot és szemügyre veszi termékeiket. Biztosan felkelti érdeklődését a sok szép szín és a dizájn. De nem szabad csak a megjelenésre összpontosítani. Milyen szempontokra gondoljunk még?

  • Milyen idős gyereknek választ ajándékot?
  • Fiú vagy lány számára lesz az ajándék?
  • Milyen játékokat részesít előnyben a megajándékozott?
  • Nem túl bonyolult a választott játék, esetleg nem túl egyszerű?

Az óvodás és iskolás gyerekek kíváncsiak és gyorsan tanulnak. Képességeiket és tudásukat ötvözik nyitott elméjükkel és hatalmas képzelőerejükkel. Ezért olyan játékot válasszunk, ami nem csupán a gyerek fantáziáját fejleszti, hanem új tapasztalatokkal is gazdagítja majd.

Ajándékok óvodásoknak

A 3-6 éves korú gyerekek nagyon kíváncsiak. Szinte minden érdekli őket. Emellett készülnek az iskolakezdésre és hogy éretten kezdjék meg az első évüket, elengedhetetlen a készségeik folyamatos fejlesztése. A megfelelő, óvodásoknak szánt ajándékoknak hála könnyed és szórakoztató módon tanulhatnak. Lehetőség van olyan ajándék kiválasztására, amely felkelti a gyermek érdeklődését is. Olyan ajándékot válasszon, amely szórakoztatja óvodás gyermekét, de közben fejleszti a grafomotorikus képességeit, a beszédét, a memóriáját, valamint a vizuális és auditív érzékelését.

Kreativitás és alkotás

Az ideális ajándékok fejlesztik a kreativitást. A gyerekeknek szánt alkotó játékok különféle formákban is kaphatók, ilyenek a kreatív szettek. Az óvodás korú gyerek már emberi alakot is képes rajzolni, így biztosan örömet okoz majd neki a filctoll készlet, amivel nagyon jól fog szórakozni. Nemcsak papírra, hanem üvegre is tud majd velük festeni.

A gyerekeknek szánt kreatív ajándékok között megtalálhatóak a textíliára való festést lehetővé tevő készletek is. A színek tartóssá válnak vasalás által, ám kihagyva ezt a lépést, ki is moshatók. Természetesen a modellező anyagok sem hiányozhatnak. A gyurma örök, a gyerekek többször is játszhatnak vele. Azonban vannak olyan anyagok is, amelyek a levegő vagy melegítés hatására megkeményednek. A gyerekek így elkészíthetik saját játékaikat vagy kiegészítőiket.

Az alkotó szellemű gyerekek beleszeretnek majd a kreatív ajándékokba, melyek lehetővé teszik új kreatív eljárások és technikák elsajátítását. Mit szól a metszési technikákhoz, ragasztáshoz, varráshoz vagy hímzéshez? A biztonságos kidolgozás és az egyszerű utasításoknak köszönhetően, még az óvodás korú gyermekek is megtanulhatnak hímezni.

Szerezzen be például egy gyerek hímzőkészletet.
Szerezzen be például egy gyerek hímzőkészletet.
Foto: mimibazar.cz

Kirakós

Az óvodás korú gyerekek kreativitását és logikáját támogathatjuk például egy színes mandala kirakós játékkal, amit naponta átrendezhetnek és így teljesen új építményeket készíthetnek. Kipróbálhatja a közkedvelt tangram-okat is. Ez egy több geometriai alakzatból álló fejtörő, amelyekből a minták alapján különféle alkotások készíthetők. Nagy hibát biztosan nem vét azzal, ha fából készült puzzle mellett dönt, amin ráadásul a kedvenc szuperhős szerepel.

Összerakós játékok

A lényeg, hogy mozogjon, repüljön vagy száguldjon. Az óvodás korú gyerekek szeretik a összerakós játékokat, amelyekből nem csak házakat, tűzoltó- vagy űrállomásokat építhetnek, hanem mozgó tárgyakat is. Mit szólna egy mozgó autóhoz, egy forgó daruhoz, egy repülőhöz vagy egy vonathoz? Nagy örömet tud okozni egy társasjáték, amellyel a család összes tagja játszhat. Játék közben a megtanulhatják, mit jelent a fair play, illetve az egészséges versenyszellem.

Ajándékok iskolások számára

Az első iskolai év nagyon fontos mérföldkő minden gyermek életében. Hisz aki iskolába jár, az már "nagy". Az iskolakezdés után sok minden megváltozik. Új dolgokat kezd tanulni. A gyerekek támogathatók a tanulásban és a tudás megszerzésében, ha szórakoztató ajándékokat választ neki, így valójában észre sem veszik, hogy játszás közben tanulnak. Azonban ne terheljük őket túl. A játék szóljon azért a kikapcsolódásról is.

Képzőművészeti játékok

Az első osztályos gyerekek már ügyesebb "művészek". Ezért minden bizonnyal örömmel fogadják, ha valamit maguk is készíthetnek. Szerezzen be nekik például egy madáretető vagy egy rovarszálló összerakós játékot. A kirakósok úgy vannak elkészítve, hogy még a legkisebb gyerekek is sikeresen össze tudják állítani őket. A fa felületeket vízfestékkel díszíthetik fel. Herbárium létrehozásával is tanulhatnak. Mutassa meg nekik, hogyan kell virágot préselni és ha megtanulnak írni, nevet is adhatnak nekik. A kiselsősök kedvenc ajándékai közé természetesen a kifestők tartoznak. Válasszon a kedvenc mesehősük mintája alapján.

Ajándékozhat ehhez hasonló rovarszállót is.

Ajándékozhat ehhez hasonló rovarszállót is.
Foto: maxikovakuchynka.cz

Ajándékok a műveltség támogatása érdekében

Manapság nagy népszerűségnek örvend a Varázsceruza, amely már óvodás kortól használható, majd fokozatosan vásárolhat hozzá könyveket, a gyerekek életkorának megfelelően. Az utazni szerető iskolások kedvenc ajándéka lehet egy földgömb vagy egy térkép. A térképek lekaparhatók, így a gyerekek lekaparhatják azokat a városokat, amelyeket már meglátogattak. Népszerűek a világtérképek is, amelyeken a gyerekek alapvető külföldi ismereteket sajátítanak el. A ragacs olyan ajándék, amelyet az elsőskék biztosan értékelnek majd. Léteznek különböző szettek a ragacs készítéséhez, így a gyerekek maguk is elkészíthetik azokat.

Valamit az iskolába

Az első osztályosok klasszikus ajándékai között szerepel egy új iskolatáska vagy tolltartó. Ezek különböző motívumokkal kaphatók, így könnyen kiválasztható a megfelelő mind a fiúk, úgy a lányok számára egyaránt. A gyerekek minden bizonnyal megörülnek majd az új zsírkrétáknak, festékeknek és színes tollaknak, amelyekkel füzeteiket díszíthetik fel.

A gyerekeknek szánt ajándék kiválasztásakor ne csak a külalak döntsön, gondolja át azt is, hogyan fejleszti gyermekét a vele történő játék. Nagyon sok módja van a gyermekek szórakoztató és oktató jellegű fejlesztésének!