Hogyan tanítsuk meg a ceruza helyes tartását

Hogyan tanítsuk meg a ceruza helyes tartását>

Az ember gondolhatná, hogy a ceruza tartása nem bonyolult feladat. Ennek az ellenkezője igaz. Az Ön gyermekének nem csak a ceruza tartását kell megtanulnia, hanem a ceruza helyes tartását. A gyakorlást akkor érdemes elkezdeni, amint a gyerek érdeklődést mutat a festés iránt. A rossz fogás- technika a kéz gyors fáradásához és fájdalomhoz vezet, ami véget vethet az érdeklődésének. Tehát hogyan tanítsuk meg a ceruza helyes tartását?

Mikor legjobb a gyakorlást elkezdeni?

A ceruza vagy zsírkréta helyes tartására akkor kezdjen figyelni, amint csemetéje érdeklődni kezd a ceruzával vagy zsírkrétával történő rajzolás iránt. Ebben az időszakban a gyerekek ráébrednek arra, hogy a hüvelyk- és mutatóujjuk összeérinthető, így akár íróeszközöket is kezükbe foghatnak. A hüvelyk- és mutatóujj összeérintését csipetnek hívják. Az íróeszközök helyes tartásának módja a csipet fogás. Amint észreveszi, hogy gyermeke rajzolni kezd, szerezzen be olyan író- és rajzeszközöket, amelyek támogatják az íróeszközök helyes tartását. A ceruzák, színes ceruzák és egyéb íróeszközök helyes tartását még az 1. osztályba való lépés előtt szükséges elsajátítani. 

Mi mindent befolyásol a ceruza helyes tartása?

A ceruza vagy toll helyes tartása meglátszik az írás minőségén, olvashatóságán, gyorsaságán és finomságán. Ezen kívül hatással van a koncentrációra, figyelemre, gondolkodásra és a teljes test lazaságára a beszédet is bele értve. A szülőknek ezért nem szabad alábecsülniük az íróeszközök helyes tartását.

Foglalkozás olyan gyerekkel, akit nem érdekel a rajzolás

Ha csemetéjét a rajzolás nem mozgatja meg, kínáljon neki olyan alternatívát, amely fejleszti a finom motorikus képességeit.

A motorikus képességek legjobb fejlesztési módszere, ha a gyereket bevonjuk a mindennapi teendőkbe. Melyekről van szó?

  • főzés
  • sütés
  • fehérnemű hajtogatás
  • mosott ruha kiteregetése
  • tárgyak igazgatása
  • öltözködés
  • cipő felhúzás

Ezen tevékenységeknek köszönhetően nem csupán a finom motorika fejlődik, de javul a szem-kéz koordináció. Továbbá gyermeke a család hasznos tagjának fogja érezni magát.

Hogyan gyakoroljuk a ceruza fogását?

Ne feledje, a ceruza helyes fogása az helyes írás alapja. Hogyan néz ki ez a fogás?

A helyes fogást csipet-fogásnak hívják. A ceruza a mutatóujjon fekszik és a hüvelykujj fixálja azt. A mutatóujj felülről tartja a ceruzát. A ceruzára megfelelően ráhelyezett mutatóujj rákoppinthat a ceruza testére. A gyakorlás során használhatja kedvenc segédeszközét. Az íróeszközökre való kopogtatást hasonlítsa a kiscsibék csipegetéséhez.

Példa: Hagyja, hogy a gyereke megfelelő módon megfogja a ceruzát, majd mondja neki: "Pistike/ Emma most próbálj finoman a ceruzára koppintani a mutatóujjaddal. Képzeld el, hogy a mutatóujjad a kiscsibe, amelyik épp egy magot szeretne a földről felvenni."

a ceruza helyes fogása a helyes írás alap feltétele
a ceruza helyes fogása a helyes írás alap feltétele

A ceruza helyes fogásához használhatja a következő versikét:

  • Mutató- és hüvelykujjal megfogom, csőrikének gondolom. Csőrikébe ceruza, középső ujj támasza.

A ceruza fogása esetén fontos, hogy az ujjak be legyenek hajlítva, ne törjenek vissza. A túlhajlított mutatóujj a túl nagy nyomásnak a jele, ami ujj fájdalomhoz vezethet.

Helytelen fogás

A ceruza fogása esetén több helytelen fogásminta is elképzelhető. Néhány közülük úgy tűnhet, hogy hasonlít a helyes csipet-fogásra. Hogyan néz ki a helytelen fogás?

  • Csipet-fogás, de a mutatóujj hátrahajlik.
  • Csipet-fogás, de az ujjak a tenyérnél hajlanak.
  • Csipet-fogás, de a mutatóujj túlnyúlik a ceruza hegyén.
  • Cigaretta-fogás, amikor a ceruza a mutató- és a középsőujj között fekszik, a hüvelykujj a ceruza testét tartja.
  • Hárompontos fogás, amikor a ceruzát három ujj görcsösen fogja, miközben a mutatóujj túlnyúlik a ceruza hegyén.
  • Klarinét fogás, amikor négy ujj segítségével tartja a ceruzát, az ujjpárnákat használva, miközben a hüvelykujj szemben helyezkedik el.
  • A kalapács fogás tipikus az olyan gyerekeknél, akik csak most kezdik az íróeszközök helyes tartásának elsajátítását. A ceruza a tenyérben helyezkedik el, és a fogás az evőkanál vagy kalapács tartására hasonlít. Ezért hívják ezt a fogást kalapács-ujjnak vagy kalapács-kéznek.

Így néz ki a helytelen fogása a ceruzának
Így néz ki a helytelen fogása a ceruzának

Ne felejtse el a lazító gyakorlatokat

A lazító gyakorlatok az írás gyakorlásánál rendkívül fontosak. Ezeknek a gyakorlatoknak köszönhetően lazulnak el a kéz izmai, így a gyerek nem fog görcsösen írni és nem fog felesleges nyomást gyakorolni az íróeszközökre. Továbbá segítenek bizonyos írás mozdulatok elsajátításában.

A kéz ellazításában és nyomás csökkentésében segítenek a filctollak, zsírkréták vagy az ecsettel való festés. A filctollak és zsírkréták hegyei puhábbak, illetve több színben találhatóak, mint a sima ceruza, így a gyakorlást a gyerek élvezi.

A nyomás csökkentésében segít az ecset és vízfesték használata. Ha a gyerek helyes nyomást alkalmaz az ecset használatakor, a festék nyom folyamatos lesz. Ellenkező esetben az ecset-sörték meghajlanak és a festék nyom nem lesz egységes.

Egyszerű festés

Az írás begyakorlását kiegészítheti egyszerű festéssel és képek befestésével. Például a kisház kerítésébe a gyerekek egyenes vonalakat festhetnek. A napraforgó virágját magokkal díszíthetik. Az üres fonalak végére léggömböt rajzolhatnak. A kisvakondnak vakondtúrást festhetnek.

Az alap a megfelelő íróeszköz

A helyes írás elsajátítása nagyban függ a megfelelő íróeszközök kiválasztásától. Befolyásolják a ceruza, toll vagy színesceruzák helyes fogását. A legmegfelelőbb íróeszközök háromszögletűek. Arról ismerhetők fel, hogy a testük háromoldalú, ami a jobb fogást biztosítja. A választásnál vegye figyelembe azt is, hogy gyereke jobb- vagy balkezes. A jobb- és balkezesek eltérő módon írnak, amiket az íróeszközök gyártásánál figyelembe vesznek.

  • A jobbkezesek az írás során a ceruzát húzzák.
  • A balkezesek az írásnál a ceruzát enyhén tolják.

A színes ceruzák és a sima ceruzák méretének túl kell nyúlnia a mutatóujj alsó pontján, ellenkező esetben a gyerekek kényszerítve lesznek a helytelen fogásra. Ha észreveszi, hogy csemetéje helytelen fogja a ceruzát, figyelmeztesse majd korrigálja a helytelen tartást.

A háromszögletű íróeszközökön túl, a ceruza helyes tartásának tanulása megkönnyíthető különböző kiegészítők segítségével. Különböző anyagokból készülnek, például gumiból, műanyagból vagy fából és a gyerekek kezéhez vannak méretezve. Ezek a kiegészítők segítenek az ujjak megfelelő tartásának berögzülésében úgy a balkezesek, mint a jobbkezesek esetében.

Legjobb választás a háromszögletű íróeszköz
Legjobb választás a háromszögletű íróeszköz

Amint a gyerek megtanul ceruzával írni, folyamatosan áttér majd a tollal való írásra. Arról, hogy milyen típusú toll szükséges, az osztályfőnöke fogja Önt értesíteni. Az írás érdekessé tevésének érdekében beszerezhet különböző színű zselés tollakat, amelyekkel feldíszítheti füzeteit.

Az íróeszközök helyes tartása kulcsfontosságú a csemetéje írásának jövőjében. Legyenek ezért gondoskodóak és szeretetteljesek és biztosítsák be számukra a minőségi íróeszközöket.